23.9 C
Chișinău

Consilierii PAS îl acuză pe Ion Ceban că ar fi luat credite de 1,5 miliarde de lei, dintre care circa 735 de milioane de lei ar fi fost împrumutați ilegal. Reacția edilului capitalei | VIDEO

Consilierii municipali PAS acuză primarul capitalei că ar fi luat în ultimii ani credite de 1,5 miliarde de lei, dintre care circa 735 de milioane de lei ar fi fost împrumutați ilegal, fără aprobarea CMC. În cadrul unei briefing de presă susținut în fața Procuraturii Generale, aceștia au cerut edilul, dar și cei implicați în asemenea ilegalități să fie trași la răspundere contravențională și penală pentru abuz de putere.

SERGIU STOIAN, vicepreședinte PAS în CMC: „În anul 2021, la data de 5 și 27 mai, au fost contractate două credite de împrumut a câte 175 milioane lei, în sumă totală de 350 milioane lei. În anul 2022, la data de 23 august a fost contractat un credit de împrumut în valoare de 115 milioane lei. În anul 2023, la data de 5 octombrie și 20 decembrie, au fost contractate alte două credite în valoare de 150 milioane lei și respectiv de 120 milioane lei”.

DUMITRU IVANOV, vicepreședinte PAS în CMC: „PAS din CMC va solicita Procuraturii Genele să atragă la răspundere contravențională și penală pentru abuz de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu pe funcționarii publici și de demnitate publică din cadrul Primăriei Chișinău care au participat la comiterea acestor abuzuri”.

Primarul Ion Ceban susține că afirmațiile consilierilor PAS nu corespund realitățiI.

ION CEBAN, primarul general al capitalei: „Reiterez că totul este în termeni legali. Rata de îndatorare a scăzut și este de aproximativ 18 la sută pentru Primăria Chișinău, plafonul fiind de 30 la sută. Iar în ceea ce privește bugetul municipal, totul este transparent și poate fi găsit ușor”.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Violina Moraru a declarat pentru Canal 5 că adresarea consilierilor PAS a fost recepționată și urmează a fi examinată potrivit legii.

Anterior, și fostul primar Ruslan Codreanu l-a învinuit pe actualul primar Ion Ceban, că ar irosi bani din bugetul municipal. Potrivit acestuia, primaria Municipiului Chişinău nu a avut niciodată datorii mai mari decât cele pe care le are în prezent. Codreanu spunea că în ultimii ani, actuala conducerea a luat un miliard de lei de la băncile comerciale din Moldova la dobânzi mari, dar acest lucru nu a dus la transformări vizibile de infrastructură. Acuzațiile au fost respinse de reprezentanții primăriei.

Anterior, serviciul de presă al primăriei capitalei a raportat că în 2022 municipalitatea a investit peste 2 miliarde 300 milioane lei în dezvoltarea serviciilor de transport public și a infrastructurii rutiere.

Este cu 60% mai mult decât în 2021. Cea mai mare sumă – 909 milioane lei – a fost alocată pentru prestarea serviciilor de transport în comun, lucrări de modernizare a parcului de autobuze și troleibuze, precum și pentru achiziționarea și asamblarea de noi unități de transport public. Un buget record de circa 1 miliard 300 de milioane de lei a fost alocat pentru refacerea drumurilor municipale în 2022, a mai informat primăria.

În ceea ce privește condițiile de creditare utilizate de Primăria Chișinău, astfel de informații sunt disponibile pe site-ul instituției, dar rata dobânzii este ascunsă. În consecință, nu putem verifica acuratețea datelor furnizate de Ruslan Codreanu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE