22.2 C
Chișinău

„Apetitul investițional lipsește”. Ministerul Finanțelor a revizuit în scădere creșterea economică prognozată pentru acest an | VIDEO

De la o prognoză inițială de creștere economică de 3,5%, pentru anul curent, s-a ajuns la 2,6 la sută. Cifra a fost prezentată de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, care motivat-o prin lipsa apetitului investițional. Acesta afirmă că prognozele nu s-au adeverit nici anul trecut, când PIB-ul s-a majorat cu nici un procent.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Noi nu avem acea creștere a produsului intern brut pe care ne-am dorit-o în 2023. Dacă noi am planificat 2,5%, am ajuns practic la 0,7% creștere. Pentru anul curent a fost planificată o creștere economică de 3,5%, dar prognoza s-a revizuit la 2,6%. Faptul că s-au făcut eforturi pe domeniu public, s-a relaxat politica monetară, creditele s-au diminuat ca costuri (dobânzile) trebuie să existe acel apetit investițional care să stimuleze, dar încă nu există. Noi am optimizat ce ține de administrație fiscală, vamală, facem o deschidere către mediul de afaceri, dar încă nu s-a pornit acel apetit investițional”.

Potrivit ministrului, și războiul din Ucraina au descurajat investitorii să vină în Republica Moldova.
(SNC EL RO PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Sunt persoane care au resurse, dar nu le investesc, așteptând o perioadă mai clară”.

Între timp, Ucraina – țară aflată în război, a avut o creștere economică de 5,3%, iar celălalt stat vecin al nostru, România, a înregistrat un avans de puțin peste 2%. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2023, Produsul Intern Brut a fost de trei sute de miliarde de lei, în creștere cu aproape treizeci miliarde de lei față de 2022. Ministrul Ecomoniei, spunea că majorarea este modestă, iar Republica Moldova se află la coada Europei după nivelul dezvoltării economice. Amintim că și Banca Mondială a făcut modificări în prognozele ei. Instituția a redus în jumătate prognoza de creștere a PIB-ului Republicii Moldova pentru anii următori.

Pentru 2024, cifra este de 2,2% față de prognoza anterioară de 4,2%, iar pentru anul viitor – de 3,9% față de 4,1%, cât fusese anticipat. Potrivit Băncii Mondiale, riscurile care afectează redresarea economiei sunt: prețurile mari din sectorul energetic, la alimente și provocările sectorului agricol.

De asemenea, Banca Mondială prognozează că deficitul bugetar al Moldovei va fi de 4,1% din PIB în 2024 și de 3,1% în 2026.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE