22.2 C
Chișinău

„Nu e normal, ne costă mai mult drumul decât medicamentele”. Localnicii din satele Moldovei, forțați să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și cumpăra medicamente din lipsa farmaciilor în sate | VIDEO

Lipsa unor farmacii la sate îi obligă pe localnici să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și procura medicamentele necesare. Este și în cazul doamnei Domnica în vârstă de 70 de ani din satul Tănatarii Noi, raionul Căușeni. Ca să ajungă în centrul raional pentru a-și procura pastilele pentru tensiune, pensionara trebuie să scoată din buzunar cel puțin 60 de lei pentru drum. Problema e că din cauza sănătății precare nici nu poate merge exact atunci când îi trebuie.

„- Îmi dau seama că până la Căușeni sunt vreo 30 de km, trebuie să achitați drumul?
– Desigur, de achitat, dar eu am tare mari dureri de cap și nu mă pot duce nicăieri, eu la frații mei care se află aici alături și nu mă pot duce.
– Dar dacă de exemplu se întâmplă ceva și nu aveți nici pastile, nimic, ce faceți?
– Ne ducem la vecini, bine dacă încă au și ei, dar dacă nu au nici ei, păi asta este”.

Femeia ne-a mai spus că are noroc de fiica sa care se află în Germania și care o aprovizionează periodic cu medicamente de acolo.

„- Este tare greu, dar să te duci la Căușeni, dar cu ce să te duci, nici nu se discută așa ceva și ce să mai zicem.
– Dar când aveți nevoie de medicamente ce faceți, la cine apelați?
– Fata, că ea lucrează în Germania și îmi mai aduce periodic medicamente.
– Dar de o urgență?
– Dacă nu, ne ducem la Căușeni și de acolo luăm, înainte era aici farmacie, era tot bine, dar acum nimic nu este, poți să mori în trei secunde”.

De lipsa farmaciei în sat se plânge și această femeie.

„Este foarte greu fără farmacie, în sat practic sunt mai mulți pensionari, îți trebuie un simplu citramon sau un paracetamol trebuie să te duci la Căușeni să dai 60 de lei pe drum și să cumperi o cutie de pastile, nu este normal, nu costă pastilele cât drumul”.

Uneori, când are nevoie urgentă de vreun medicament, este nevoită să apeleze la vecini sau rude, mai zice ea.

„Foarte des, foarte des am nimerit și care are rude pe la Căușeni sunăm la surori, la frați dacă avem și ne trimit pe la microbuz. Dar este foarte greu și pe toți îi frământă chestia asta. Așa de greu ca în ultimii patru ani de când este această guvernare, nu a fost niciodată”.

Oamenii se ajută unii pe alții într-un grup online, pe care lau creat ca și soluție temporară. Se tem însă că aceasta va fi mai de durată. O farmacie ar putea să nu apară din cauza numărului mic de săteni.

„- S-a încercat să deschidă, dar din cauza că sunt puțini locuitori, nu este sens.
– Și deja voi cumva vă conformați după situație?
– Da, mai avem un grup al satului și dacă avem nevoie de ceva apelăm, scriem pe grup că avem nevoie de asta, asta și cineva ne procură de la Căușeni, ne ajutăm”.

Primarul nu a fost de găsit pentru a ne spune dacă este în căutarea unei soluții pentru această problemă și nici nu ne-a răspuns la telefon. Din cele aproape 1.500 de sate, doar în jur de 400 au farmacii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE