9.2 C
Chișinău

Judecătoria Chișinău a respins cererea bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, de chemare în judecată a președintelui Maia Sandu. Care este motivul | VIDEO

Judecătoria Chișinău sediul Centru a respins în 16 mai cererea bașcanului Găgăuziei, Eughenia Guțul, de chemare în judecată a președintelui Maia Sandu cu privire la apărarea onoarei şi demnității. Judecătoarea Natalia Russu a justificat această decizie prin faptul că, în conformitate cu prevederile Constituției, șeful statului se bucură de imunitate și nu poate fi tras la răspundere pentru declarațiile sale. Dar verdictul instanței poate fi atacat la Curtea de Apel Chişinău.

Guțul nu a comentat deocamdată această decizie.

Întrebată într-o conferință de presă din martie, de ce se întârzie numirea başcanului în componenţa Guvernului, Sandu, a spus, cităm: „O persoană care lucrează pentru o grupare criminală, nu pentru cetățenii din Găgăuzia, o persoană care face declarații împotriva cetățenilor propriei țări, nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”, citat încheiat.

În replică Guţul a declarat că îl va ataca pe preşedintele ţării în judecată pentru apărarea onoarei şi demnității. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii a scris că declarațiile Maiei Sandu insultă toți găgăuzii: atât localnicii, alegătorii din autonomie, cât și concurenții săi la alegerile bașcanului de anul trecut.

„Vă reamintesc că rezultatele scrutinului au fost recunoscute de toate structurile legale ale Republicii Moldova. Am fost aleasă democratic și confirmată în funcţia de bașcan pentru a proteja drepturile, interesele și competenţele locuitorilor autonomiei. Doar pentru ei și pentru Găgăuzia noastră natală lucrez în fiecare zi. Toate acțiunile mele sunt absolut legale. Juriştii noștri vor iniția imediat un proces pentru apărarea onoarei şi demnității împotriva cetățenei Maia Sandu pentru minciuni și calomnii răspândite la o conferință de presă din 18 martie”, a scris Evghenia Guțul.

Amintim că, în cazul acuzațiilor aduse de opoziție sau experți împotriva membrilor PAS sau reprezentanților structurilor guvernamentale, Sandu a îndemnat să nu fie trase concluzii fără probe. Asta s-a întâmplat, în special, când Sandu a sărit în apărarea lui Spînu și a declarat că va aștepta rezultatele anchetei privind acuzațiile aduse de șefa Procuraturii Anticorupţie Veronica Dragalin în adresa Tatianei Răducanu, fostul membru al comisiilor Vetting și Pre-Vetting.

În cazul lui Guţul și altor politicieni din opoziție, Sandu, ca și alți reprezentanţi ai puterii, de multe ori le-a dat aprecieri acuzatoare atât lor, cât și judecătorilor care luau decizii incomode autorităţilor.

Menţionăm că guvernatorul Găgăuziei a fost învestit în funcție în 19 iulie, la Comrat. Niciun reprezentant al puterii centrale nu a fost prezent la ceremonie. Președintele Maia Sandu a declarat că nu onorează o persoană susținută de o grupare criminală și care face parte dintr-un partid politic care, între timp, a fost declarat în afara legii de Curtea Constituțională.

Guțul a calificat gestul autorităților de la Chișinău drept o insultă la adresa poporului găgăuz. Maia Sandu a declarat de mai multe ori că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul membru al Guvernului, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. Şi Guțul a cerut de mai multe ori să fie acceptată în cabinetul de miniştri. La sfârșitul lunii februarie, deputații independenți aleși anterior pe listele Partidului ”ȘOR”, declarat ilegal, s-au adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintelui de a o desemna pe Evghenia Guţul în echipa Guvernului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE