25.5 C
Chișinău

Gândit doar pe hârtie? Programul național de împădurire s-ar putea împotmoli

Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor prevede una pe hârtie, însă în realitate – lucrurile sunt mult mai complicate. Deși autoritățile au planificat, în zece ani, să planteze puieți pe o suprafață de 145 mii de hectare (2023-2032), experții susțin că acest lucru este destul de anevoios, transmite Realitatea.MD.

În primul rând, plantările se fac primăvara și toamna, iar 15 mii de hectare, necesarul anual, este o cifră destul de mare. Pentru comparație, în primul an de program, s-a reușit plantarea pe o suprafață de aproape 8 mii de hectare.

Vladislav Grati, vicedirectorul Parcului Național Orhei, spune că acest indicator, de circa 15 mii de hectare de puieți plantați, a fost înregistrat în anii ’80, scrie bani.md.

Una dintre problemele majore întâmpinate: lipsa forței de muncă dar și salariile destul de mici. O altă problemă, insuficiența, pe alocuri, a tehnicii necesare acestui proces care se face exclusiv manual.

„Plantăm diverși puieți, începând de la salcâm, frasin, arțar, dar și stejar. Din numărul total de puieți plantați, cu aproximație, 60 la sută se prind”, a punctat Grati.

La capitolul riscuri și vulnerabilități ale programului, Gratii mai adaugă următoarele:

„Unele teritorii din cadrul Republicii Moldova (sudul şi parţial centrul) pot să nu mai fie favorabile dezvoltării anumitor tipuri de păduri, ceea ce va provoca schimbări ale distribuției naturale a speciilor forestiere și modificări ale creșterii arboretelor existente.

În context, se așteaptă modificări ale comportamentului concurențial al speciilor, inclusiv accentuarea competiției dintre specii și indivizi cu efect în creșterea mortalității arborilor: carpenul (Carpinus betulus L.) și frasinul (Fraxinus excelsior L.) sunt printre cele mai vulnerabile specii, frasinul arătând o scădere de 20-40% în acumularea de biomasă; fagul (Fagus sylvatica L.), aflat la limita inferioară a arealului său natural, va arăta o descreștere în producția de biomasă de până la 50% până în anul 2050”, a conchis expertul.

Programul național de împădurire a fost lansat, în Republica Moldova, în noiembrie 2023. Campania este organizată de Ministerul Mediului și Agenția Moldsilva, sub egida șefului statului. Programul Național de Împădurire prevede reabilitarea și crearea de păduri noi, pe o suprafață de 145 mii ha, pe parcursul a 10 ani (2023-2032).

Costul total al programului este de 749,3 milioane de euro.

În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE