25.5 C
Chișinău

Fermierii moldoveni bat alarma: Din cauza temperaturilor prea mari din aprilie, recolta va fi mai mică decât anul trecut cu aproape 30-40 la sută | VIDEO

Din cauza temperaturilor prea mari din aprilie, recolta va fi mai mică decât anul trecut cu aproape 30-40 la sută, spun unii fermieri moldoveni. Astfel, Nicolae Sprîncean, un mare producător agricol din raionul Criuleni, spune că toamna trecută a semănat 400 de hectare cu grâu, 280 cu rapiță și 50 cu orz. Bărbatul și-a pus mari speranțe în această recoltă. Doar că toate cele trei culturi au încolțit prea repede, cu aproape o lună mai devreme decât de obicei, şi spicul a atins doar jumătate din dimensiunea necesară.

NICOLAE SPRÎNCEAN, fermier: „El e format, dar din cauza secetei apărute acum, nu se dezvoltă. Dacă el trebuia să aibă 70-80 de boabe, în prezent noi avem 40-50. Nici nu s-a dezvoltat pentru că, vă spun, în luna mai nu am avut așa ca orzul să fie deja format. Nu s-a format jumătate din roada care trebuia să fie și care este, nu știm ce va fi mai departe”.

Vadim Ciobanu care face agricultură de mai bine de 40 de ani, spune că nu a mai văzut aşa ceva.

VADIM CHOBANU, fermier: „Eu cred că nici cei cu un bagaj vast în domeniul agriculturii nu o să poată face o analitică corectă în acest an, este prematur de făcut unele clarități a agriculturii, deoarece nimeni nu a avut așa ceva, la început de mai, astăzi practic suntem la mijlocul lunii mai, deja grâul este în spic mare. Prima dată de când fac agricultură văd așa ceva, parcă plantele s-ar dezvolta corect, parcă ar fi tot normal, valul acesta de frig le-a mai stopat”.

Fermierii spun că recolta va fi de o calitate mult mai scăzută și asta va afecta în primul rând cerealele, și anume grâul, orzul și porumbul, dar şi sinecostul producției și, respectiv, veniturile fermierilor din întreaga ţară.

NICOLAE SPRÎNCEAN, fermier: „- Această situație va afecta prețul la pâine?
– Da. Cum am înțeles eu, în Ucraina roada tot e afectată, în Rusia a înghețat, în alte țări și la ei e secetă. Anul acesta nu va fi un an convenabil pentru toți. Contractele care ni s-au propus, orzul 2,40, grâul 2,50, nici nu le-am semnat. Nu am luat așa contracte pentru că nu o să putem acoperi cheltuielile. Prețurile care se propun acum, nu se acoperă cheltuielile. Trebuie să avem nu mai puțin de 6-7 tone ca să ajungem la sinecostul culturii, dar, pentru moment, nu vedem ca de pe câmpurile pe care le avem să ajungem la 6-7 tone, dacă vor fi 4 tone, o să fie bine”.

Fermierii cred că situația va fi și mai dificilă decât anul trecut și ei nu vor face fără fără sprijinul statului.

VADIM CHOBANU, fermier: „Părerea mea personală este că fiecare țară trebuie să-şi apere producătorii autohtoni, agricultorii, să le ofere cât mai mult suport, atât la nivel financiar, cât și la nivel tehnologic”.

NICOLAE SPRÎNCEAN, fermier: „Cel mai strașnic e că primul an de când lucrez am ajuns în luna mai ca depozitele să fie curate complet. Am vândut tot ce am avut pentru că am avut credite, leafa la oameni. E primul an când începem numai cu credite. În 38 de ani de când lucrez e primul an când nu lucrăm cu lichiditățile noastre, cu banii noștri. Numai în credite complet. TVA-ul nu se achită, subvențiile nu vin la timp, oamenii investesc, dar înapoi nu primesc”.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Vasile Şarban, la rândul său, spune că Guvernul a luat toate măsurile necesare pentru susţinerea fermierilor.

VASILE ŞARBAN, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii: „Statul nu trebuie să ia despăgubiri de fiecare dată când se întâmplă ceva, ceea ce se poate de preîntâmpinat sau de prevăzut, deci, statul acordă subvenții pentru investițiile producătorilor agricoli în diferite infrastructuri care i-ar asigura pe ei și i-ar face mai rezilienți la aceste schimbări climatice și aceste calamități. Suportul se referă prin granturi de la diferite proiecte care au încheiate acorduri cu Republica Moldova, proiecte implementate, am în vedere de la donatori, prin subvențiile care se acordă din partea statului, prin creditele revolving care se fac de către agențiile din subordinea ministerului”.

Secretarul de stat a dat asigurări că în pofida celor mai negative prognoze nu există nicio amenințare la adresa securității alimentare a țării și pâine va ajunge pentru toţi. Între timp, fermierii nu-și pierd speranța că vor veni ploile care, dacă nu vor salva complet recolta, măcar vor reduce pierderile. De menţionat că, potrivit Serviciului Hidrometeorologic, în zilele următoare precipitațiile sunt puțin probabile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE