-0 C
Chișinău

Experți și politicieni, despre proiectul ce împuternicește SIS să retragă cetățenia: „Dacă propriu stat renunță la propriii cetățeni, asta de fiecare dată miroase foarte și foarte prost” | VIDEO

Mai mulţi experți și politicieni au criticat dur legea care oferă competențe Serviciului de Informații și Securitate să analizeze oportunitatea de a retrage cetățenia subiecților restricțiilor internaționale şi persoanelor afiliate. Expertul în drept constituțional Teo Cârnaţ consideră că acest act normativ este o altă metodă de luptă împotriva concurenților politici și poate duce la încălcarea principiilor statului de drept. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puls” de la Canal 5.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional: „Omul pretinde la o funcție publică, la politică, la Președinție, și spune că ăsta e concurentul meu, îi retragi cetățenia, și nu mai poate concura. Şi mergem mai departe: partidul politic care este concurentul meu, eu inițiez procedura ca să fie declarat neconstituțional și ulterior îl scot din cursă. După ce trec alegerile prezidențiale sau parlamentare poate să spună că eu nu am avut dreptate. Eu l-am scos din cursă! Aceasta-i nedemocratic, aceasta intră în contradicție cu statul de drept. (…) Statul trebuia, Republica Molova, să-și protejeze propriii cetățeni, dar dacă la mijloc este ceva, să pornească o procedură internă prin Procuratură, unde să-i demonstreze vinovăţia, că anume așa-i și nu altfel. Dacă noi mergem pe varianta dată, „liste Magniţki”, retragem cetățenia, atunci nu este stat de drept, da stat polițienesc, cum este în prezent Republica Moldova”.

Un alt participant al emisiunii „Puls”, fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi, consideră că amendamentele adoptate de partidul de guvernământ PAS sunt un abuz politic.

FADEI NAGACEVSCHI, fostul ministru al Justiției: „Este o formulă extraordinară, o formulă specifică situației de urgență pentru a putea bloca anumite persoane, care sunt considerate afiliate unor persoane fizice, care deranjează sistemul politic din Republica Moldova. Acest regim a fost utilizat inclusiv pe perioada regimului stării de urgență și acuma el în principiu s-a legiferat, inclusiv în perioada în care noi nu avem regimul stării de urgență. Este vorba de un abuz politic. Dacă este și juridic se va expune, înțeleg, eventual, Curtea Constituţională și dacă va exista cazul, probabil și Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Şi Stanislav Pavlovschi, fostul judecător din partea Republicii Moldova la CtEDO, consideră inacceptabilă retragerea cetățeniei conform noii proceduri.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fostul judecător din partea Moldovei la CtEDO: „Eu cred că acest gen de legi pur și simplu nu au dreptul la existență într-o țară care pretinde a fi o ţară democratică. Din multe considerente. În primul rând, de aceea că se încalcă dreptul la viața privată prevăzut de Convenția Europeană și prevăzut de Constituția Republicii Moldova. Deoarece omul care este privat de cetățenie el prin definiție nu poate să se bucure de toate drepturile prevăzute de diferite documente internaționale. Dacă propriu stat renunță la propriii cetățeni, asta de fiecare dată miroase foarte și foarte prost. De ce guvernarea Republicii Moldova aplică acest gen de măsuri care pe fond sunt niște măsuri de sorginte totalitară, absolut totalitară, este greu de spus. Eu personal aș putea numai presupune că ei nu știu cum trebuie să fie făcută politică în secolul XXI, cum trebuie să fie politică într-o țară democratică”.

Președintele partidului „Şansă”, Alexei Lungu, consideră că adoptarea unor astfel de legi subminează suveranitatea statului nostru.

„Ei au legalizat procesul de lipsire de cetățenia Republicii Moldova, fără proces și fără anchetă, doar după bunul plac al stăpânilor din țară și străini. 55 de deputați PAS au votat pentru această lege. Dacă în alte țări se aplică sancțiuni împotriva unui cetățean al Moldovei, autoritățile noastre îl pot da afară din țara sa natală. Poți fi tu moldovean sau nu, acum se decide în acest mod. Drepturile poporului nostru și suveranitatea Moldovei se topesc sub ochii noștri. Încă o dată, vocea opoziției, care a protestat împotriva acestei decizii neconstituționale, a fost ignorată în mod vădit. Este clar pentru toată lumea că acest document este folosit acum pentru lupta politică. Acesta este un alt instrument de represiune legalizat. Prin urmare, toți oamenii sănătoși la cap din țară trebuie să se unească și să se opună acestei nebunii. Să ceară transparența deciziilor, respectarea tuturor procedurilor legale și protecția fiecărui cetățean al țării. Și noi vom lupta pentru asta!”,a menţionat liderul partidului „Şansă”.

Amintim că legea care oferă competențe Serviciului de Informații și Securitate să analizeze oportunitatea de a retrage cetățenia subiecților restricțiilor internaționale a fost adoptată joi, în lectură finală, cu votul majorității deputaților din partidul de guvernământ. Autorii amendamentelor spun că acestea sunt menite să consolideze securitatea națională a țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE