Fostul ministru al Justiției Sergiu Litvinenco este consilier neoficial pe probleme juridice al președintelui Maia Sandu și consiliază și alte instituții ale statului în cadrul unui proiect de reformă a justiției. Informația a fost confirmată chiar de către Maia Sandu la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.
MAIA SANDU, președintele RM: „Este adevărat că vă consiliază fostul ministru al Justiției, domnul Sergiu Litvinenco?
– Este consultant într-un proiect și participă la unele discuții, ca toți ceilalți. Nu ocupă funcția de consilier.
– Un consultant în ce sens, un consultant pentru cine?
– Este consultant într-un proiect pe reforma justiției, dar nu pot spune mai precis. „Vreau să spun, pe cine consultă mai exact?” Un consultant sfătuiește pe cineva. Vă consultă pe dvs?
– Da, mă sfătuiește, și nu numai…”.
Sandu nu a precizat despre ce fel de proiect este vorba, cine îl finanțează sau ce onorariu primește Litvinenco pentru acordarea unor astfel de consultări.
Întrebată de ce ea, în calitate de președinte, nu are un consilier oficial pe domeniul Justiției, Sandu a spus că, în primul rând, nu vede în asta nici un rost, iar în al doilea rând – nu a găsit un candidat potrivit.
MAIA SANDU, președintele RM: „- M-am uitat pe site-ul Președinției, pe lista de consilieri și am văzut că nu aveți consilier pe probleme din Justiție. De ceva vreme.
– De ce trebuie neapărat să am un consilier în domeniul Justiției dacă am discuții săptămânale cu colegii din Guvern, cu oameni implicați în dezvoltarea reformei justiției?
– Dar discutați și alte probleme cu guvernul – legate de economie, spre exemplu, dar aveți consilieri în aceste domenii.
– Dar nu pentru toate. În unele domenii am consilieri, în altele nu.
– De ce nu în domeniul Justiției?
– Pentru că așa s-a întâmplat, nu am identificat o persoană care să se fi potrivit acestei funcții”.
Sergiu Litvinenco a fost ministrul justiției în guvernul Nataliei Gavrilița și a devenit unul dintre cei trei miniștri care nu au fost incluși în guvernul lui Dorin Recean. El este unul dintre autorii reformei justiției, în curs de implementare, pe care mulți politicieni și experți o numesc „un eșec”. Litvinenco a fost unul dintre personajele care figurează în scandalul scurgerii de corespondență din rețeaua Telegram, care a fost postată pe site-ul Moldova-Leaks. Din informațiile făcute publice, de exemplu, a rezultat că rezultatele concursului, în urma căruia Veronica Dragalin a devenit șefa Parchetului Anticorupție, au fost falsificate. Iar ministrul justiției de atunci a fost implicat direct în asta.
Potrivit lui Litvinenco, corespondența sa a fost montată: atacatorii au scos multe conversații din context și au fabricat știri false pentru a-l calomnia. Iar Dragalin, potrivit acestuia, a câștigat pe merit concursul pentru funcția de procuror șef anticorupție.