-5.8 C
Chișinău

Energocom, acuzată că a plătit în plus 12 milioane de lei, pentru curentul cumpărat în urmă cu doi ani. Ce spune directorul companiei | VIDEO

Energocom, compania energetică de stat din Republica Moldova, este acuzată că a plătit în plus 12 milioane de lei, pentru curentul cumpărat în urmă cu doi ani, când țara se confrunta cu o criză energetică. S-ar fi întâmplat pentru că administrația a preferat să ia curentul din România în schimbul celui de la producătorii moldoveni. Acuzația a fost făcută de directorul uneia dintre aceste firme, Veaceslav Moldovan, în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodi”.

VEACESLAV MOLDOVAN, directorul ”ML ENERGY-GROUP”: „Ce ține de energia electrică din România, prețul pe care l-am propus 20 MWh în noiembrie a fost 188 euro, dar paradoxal este că să semneze contractul am insistat noi, am fost deacord cu prevederile contractului, am lucrat cu juriștii lor, eu personal am lucrat cu toate grupele, iar pe 22 octombrie contractul cu semnătura mea era pe masa dlui Bînzari ca de pe 1 noiembrie să fie distribuită această energie electrică, dar el nu a fost semnat până acum.
-Dar ei cu ce preț au cumpărat?
-Prețul mediu pe care Energocom-ul a cumpărat în noiembrie 2022 a fost de 231 de euro, dacă să vorbim în cifre, plata în acel moment a fost de 620.000 euro pentru o lună, iar în lei conform cursului valutar de atunci, ar fi 12 milioane de lei”.

Contactat de Canal 5, directorul Energocom, Victor Bînzari la acuzat la rândul lui pe Moldovan de faptul că în grupul lui de companii sunt mai multe firme care ar fi încercat să vândă curentul cu prețul de piață, care era în perioada crizei, deci mai scump, deși în contractele încheiate figurează tarife stabilite de ANRE, de la care companiile respective nu aveau dreptul să facă derogări.

VICTOR BÎNZARI, directorul Energocom: „Noi am explicat foarte clar, producătorii care au un contract cu Energocom-ul cu un preț stabilit pe o perioadă anumită de timp sunt obligate, pentru că ei nu au doar niște drepturi, dar au și niște obligații, Energocom-ul are obligația de-a cumpăra toată această energie la prețul care este stabilit de ANRE și ei la fel sunt obligați ca această energie să o vândă nouă. Deci, nu înseamnă că pe piață prețurile cresc, tu renunți la acest contract și încerci să vinzi cât mai mult și pe de altă parte spui că uite s-a întâmplat ce s-a întâmplat și noi vrem să vindem cu preț de piață. Eu cred că toți cei care au contracte și au statut eligibil au și niște obligațiuni și trebuie să respecte și legea în toate procesele”.

Amintim că, în octombrie 2022, după atacurile cu rachete asupra sistemului energetic ucrainean, Kievul a anunțat sistarea exportului de lumină către Republica Moldova și alte țări din cauza insuficienței de capacități interne. În contextul deficitului rezultat, Moldova a procurat energie electrică din România. Pentru curentul insuficient în orele de vârf de consum țara a plătit un preț de peste 4 ori mai mare decât de obicei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE