17.2 C
Chișinău

Cu scandal, critici din partea opoziției și tribuna blocată: Cum a fost aprobată de Parlament decizia de a organiza prezidențialele și Referendumul în aceeași zi | VIDEO

Alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană vor avea loc în data de 20 octombrie 2024. Decizia a fost aprobată joi de Parlament, cu votul a 56 de deputați PAS. Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor opoziției. În semn de protest, deputatul Vasile Bolea a blocat tribuna Parlamentului, după ce președintele Igor Grosu i-a închis microfonul și nu i-a permis să se expună despre grupul „Victorie”. Astfel, președintele Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca a prezentat proiectul din fotoliul său.

VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități: „Prin acest proiect de hotărâre se accentuează valorile europene ale RM și se constată caracterul suveran național că aparține poporului a cărui voință constituie baza puterii de stat”.

Autorii proiectului de hotărâre, au schimbat întrebarea care va fi acordată la referendum.

Dacă anterior era „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, acum, în buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

De asemenea, în buletinele de vot vor fi specificate modificările care vor fi aduse Constituției în cazul în care majoritatea alegătorilor vor vota pentru aderarea la UE. Opoziția parlamentară s-a pronunțat împotriva organizării referendumului în aceeași zi cu prezidențialele și a spus că intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională și Comisiei de la Veneția.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Referendumul este un aspect foarte important, ar trebui să se desfășoare într-un stat civilizat, dar în niciun caz în alte scopuri și nu de către uzurpatori, mai mult, cu siguranță ar trebui să organizăm un referendum după negocieri cu UE și instituțiile europene, dacă sunt de acord ca Republica Moldova să devină membră a UE, va trebui să facem un referendum, oamenii vor trebui să se pronunțe pe această temă, deoarece va trebui să mai introducem câteva aspecte în constituție, inclusiv transferarea unei părți a suveranității către instituțiile europene, prin urmare, în acest context, atunci când se ține din nou un referendum în acest sens, aceasta este o risipă de bani, aceasta este o încercare puterii, în special a lui Mai Sandu de a fi aleasă pe banii publici, pe banii nostri!”.

VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități: „CC prin avizul său spune că această inițiativă nu depășește limitele materiale și nu atentează la caracterul suveran, independent și unitar al statului. De aceea, este o minciună crasă când vorbim că prin acest referendum se atentează la suveranitatea statului”.

CONSTANTIN STARÎȘ, deputat BCS: „La sfârșitul procesului de negocieri o să mai fie un referendum sau deja totul va fi clar?”.

VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități: „Deja vom fi stat membru a Uniunii Europene”.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: „Ideea integrării europene ar trebui să integreze societatea, dar nu să devină instrument politic în campania electorală. Important este și poziția partenerilor externi, care sugerează că reeferendumul ar trebui să aibă loc după finalizarea negocierilor, lucru care a fost vociferat nu o singură dată, inclusiv la acest subiect s-a expus și ambasadorul Mazeiks”.

ADRIAN ALBU, deputat BCS: „Ce a obținut țara noastră datorită celor care își pun eticheta de mare UE integrator? Miliard furat și pus pe spatele cetățenilor, sistem bancar care nu ne mai aparține, capturarea justiției, conducători incompetenți cu salarii de zeci de mii de lei, rafturi pline de produse alimentare străine în detrimentul agricultorilor noștri, importul de produse genetice modificate pentru sectorul zootehnic, care este în declin total, depopularea masivă a RM, când mai bine de jumătate de populație a plecat în speranța unei vieți mai bune, introducerea cenzurii și fricii ca instrumente principale în dirijarea
statului. Pentru aceasta noi trebuie să susținem acest referendum?”

LILIAN CARP, deputat PAS: „Integrarea în UE este proiectul pentru care noi ne-am asumat când am mers în fața oamenilor. Este proiectul care va duce RM acolo unde ne este locul”.
(BETA) În cele din urmă, proiectul privind organizarea referendumului republican constituțional pe data de 20 octombrie a fost susținut de 56 de deputați PAS. Amintim, organizarea plebiscitului a fost criticată de mai multe partide, inclusiv extraparlamentare, iar cele pro-europene consideră că acesta trebuie desfășurat la finalizarea negocierilor. Și unii reprezentanți ai societății civile, printre care directorului adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene a afirmat că ideea organizării unui referendum, înainte de finalizarea procesului de negocieri, este timpurie. În plus, în lipsa unui consens larg în societate, există riscul politizării acestui exercițiu al democrației, a adăugat el. Totodată, mai mulți experți susțin că referendumul privind aderarea la UE ar trebui organizat după finalizarea negocierilor, nu înainte.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE