-5.8 C
Chișinău

Vasile Tarlev: Nimeni, inclusiv din UE nu impune Moldova să rupă relațiile economice cu Rusia | VIDEO

Nimeni, inclusiv din UE nu impune Moldova să rupă relațiile economice cu Rusia, aceasta este decizia actualei guvernări. Declarația aparține fostului premier Vasile Tarlev și a fost făcută în cadrul emisiunii PULS de la Canal 5. Potrivit lui, țara noastră are dreptul să decidă cu cine își formează relații de prietenie și cooperare.

VASILE TARLEV, fost premier: „Noțiunea că cineva ne impune să o luăm doar spre est sau spre vest este o minciună, nimeni nu ne impune în est sau în vest. Noi nu suntem membri ai UE, avem doar statut de candidat. N-au demarat nici negocierile, dar știți că demararea negocierilor și activitatea pe cele 29 de domenii este un lucru extraordinar de mare. Eu am relații foarte bune cu colegii din Comisia Europeană, și i-am întrebat de ce voi impuneți Moldova de a lua calea spre est sau spre vest și de a întrerupe relațiile cu Rusia pe care voi singuri doriți să le aveți? La care mi-au răspuns: voi nu sunteți nici membri ai UE, noi nu avem niciun drept să vă impunem, mai ales dacă este vorba de relații economice. Voi sunteți stăpâni la voi acasă. Suntem un stat neutru militar, avem statutul de candidat la UE, avem statut de membru CSI, avem cele 4 libertăți atât cu estul cât și cu vestul, avem toate premisele să construim această punte între est și vest”.

Mai mult, Tarlev susține că integrarea în UE ne-ar putea costa scump, dacă nu vom ști să negociem corect.

VASILE TARLEV, fost premier: „Astăzi UE nu mai este acea poveste de succes cum a fost cu 10-20 de ani în urmă. Uitați-vă și în cadrul UE s-au divizat opiniile. Uitați-vă la poziția Ungariei, Bulgariei, Sloveniei și multe alte țări. Recent, declarația autorităților din Macedonia de Nord, care au spus că cu așa atitudine își sistează colaborarea cu UE. Eu știu multe opinii din România care sunt nemulțumiți, mai ales producătorii locali din România, sunt marginalizați, au pierdut piața, noi nu trebuie să uităm numai partea pozitivă, trebuie să privim în esență. Foarte mulți stataliști din România spun că România a cedat statalitatea, nu mai conduc ei cu țara. Noi nu vrem să pierdem acest lucru. Trebuie să vedem până unde mergem și cum mergem. Dacă nu vom duce negocierile corecte, dacă nu vom învăța din greșelile altora vom ajunge într-o capcană din care va fi foarte greu de ieșit”.

Fostul premier a comentat și declarația ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, precum că, dacă în 2009 75% din comеrțul R. Moldova еra oriеntat cătrе Rusia și CSIA, astăzi situația s-a invеrsat – 70% din rеlațiilе noastre comеrcialе sunt cu țărilе Uniunii Europеnе, EFTA, Marеa Britaniе și Amеrica dе Nord.

VASILE TARLEV, fost premier: „E o manipulare de cifre. Când ne uităm în esență, de volum, cantitate, de valoare adăugată, situația e cu totul inversă. Nici întro țară a lumii niciun producător nu refuză o piață. Noi nu suntem împotrivă de diversificarea pieții de desfacere, dar de ce trebuie să plecăm dintr-o piață care istoric au creat-o moșii, strămoșii noștri, putem realiza, comercializa cu plus valoare. Noi știm că piața UE are și plusuri, și minusuri, e suprasaturată, concurența e arhimare, nu ne așteaptă nimeni acum pe noi, noi nu suntem cunoscuți acolo. Noi trebuie să luptăm, în toată lumea se luptă pentru fiecare centimetru a pieții, noi trebuie să luptăm să găsim un loc și în piața UE, dar nu trebuie să ne dezicem de piața care este, inclusiv din est – Federația Rusă, Kazahstan, Belarus”.

Vasile Tarlev susține că mulți producători agricoli se confruntă cu lipsa pieţelor de desfacere, iar din această cauză, renunță la agricultură.

VASILE TARLEV, fost premier: „Anul trecut s-au produs 600 de mii de tone de mere și unde le-am vândut? Și azi sunt zeci de mii de tone la depozite și nu au unde să le realizeze. Mai știm și foarte mulți agenți economici care au defrișat sau sunt în proces de defrișare a livezilor și viței-devie. Ducem în UE un sac cu făină, comparativ cu o mie pe care o duceam anterior în Rusia”.

Ce ține de cooperarea în domeniul apărării dintre Moldova și UE, fostul premier declară că nici într-un caz nu trebuie să renunțăm la statutul care ne ține departe de războaie.

VASILE TARLEV, fost premier: „Noi avem statut de neutralitate militară, asta nu înseamnă că nu trebuie să avem armată, asta nu înseamnă că noi nu trebuie să pledăm pentru apărării statului sau acestei neutralități, însă radicalizarea militară, de ce se vorbește acum cu NATO și cu alte țări occidentale, în condițiile situației politice a R. Moldova. Luând în considerație situația din Transnistria, luând în considerație situația în autonomia găgăuză. Vreau să spun că noi nu trebuie să aderăm la un bloc politic, renunțând la neutralitate, noi trebuie să ne concentrăm pe pace, neutralitate și rezolvarea tuturor problemelor interne, teritoriale și altele. Consider că miroase a tensiune, a bani cheltuiți în vânt și dezbinare mai departe a societății”.

Menționăm că, în bugetul de stat pentru anul 2024, guvernarea a alocat 1,96 miliarde de lei pentru sectorul de apărare, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul 2023. Anteror, premierul Dorin Recean a dat asigurări că securitatea statului va fi una dintre priorități pe perioada mandatului său.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE