23.9 C
Chișinău

Teo Cîrnaț: Legea care permite retragerea cetățeniei – un abuz politic ce ar putea fi contestat la CEDO

Legea care permite retragerea cetățeniei persoanelor incluse în liste internațională este încă o metodă de a lupta cu concurenții politici. De această părere este doctorul în drept Constituțional, Teo Cîrnaț.

TEO CÎRNAȚ, doctor în drept Constituțional: „Dacă omul pretinde la o funcție publică, la politică, la Președinție, și tu zici că acesta e concurentul meu, îi retragi cetățenia, și nu mai poate concura. Mergem mai departe, partidul politic care este concurentul meu, eu inițiez procesul să-l declar neconstituțional și îl scot din cursă. După ce trec alegerile pot să spună că eu nu am avut dreptate.  Eu l-am scos din cursă! Este nedemocratic, intră în contradicție  cu statul de drept.

Cîrnaț avertizează că adoptarea unor astfel de practici ar putea duce la o încălcare gravă a statului de drept, transformând statul în unul polițienesc.

TEO CÎRNAȚ, doctor în drept Constituțional: „Eu nu pot să accept această idee. Un copil de al meu este într-o listă a altui stat, eu accept poziția acelui stat și , adică, renunț la acel copil. Atunci când în familie un copil face probleme, vine vecinul și-ți spune că i-a stricat mașina, tu-i spui, bine că m-ai informat, eu o să mă descurc. În așa circumstanțe, statul trebuia să-și protejeze propriii cetățeni, dar dacă la mijloc este ceva, să pornească o procedură internă prin procuratură, unde să-i demonstreze vina, că anume așa-i și nu altfel. Dacă noi mergem pe varianta „liste Magnitski”, retragem cetățenia, atunci nu este stat de drept, este un stat polițienesc, cum este în prezent R. Moldova”.

Prezent în cadrul aceleiași emisiuni, fostul Ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a adăugat că această lege nu este altceva decât un abuz politic și juridic, care ar trebui examinat de Curtea Constituțională, iar dacă va fi cazul, inclusiv la CEDO.

Deocamdată, nimeni din reprezentanții guvernării PAS nu au comentat aceste declarații.

Amintim că pe 16 mai, proiectul de lege care împuternicește Serviciul de Informații și Securitate să analizeze oportunitatea de a retrage cetățenia subiecților restricțiilor internaționale a fost votat de Parlament în lectură finală.

Potrivit proiectului, în cazul subiecților restricțiilor internaționale, cetățeni ai Republicii Moldova, SIS va analiza oportunitatea și, după caz, va sesiza Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de retragere a cetățeniei Republicii Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE