17.2 C
Chișinău

„Nu avem încotro, pe ce să trăim?”. Nu doar pensionarii din Chișinău sunt nevoiți să vândă tot ce mai au prin case pentru a supraviețui, ci și cei din Lipcani

Vând ce mai au prin case ca să supraviețuiască nu doar pensonarii din Chișinău, dar cei din întreaga țară. Am găsit oameni cu produse de prin gospodărie stând pe străzile satului Lipcani din raionul Briceni. Printre ei se numără și doamna Tatiana, de 66 de ani. Femeia ne-a spus că 35 de ani a fost infirmieră, iar acum, la bătrânețe, primește o pensie de 1900 de lei, care abia îi ajunge pentru strictul necesar. Așa că, vinde din ce a agonisit pentru iarnă.

„Pătrunjelul la ce preț?
– 5 lei.
– Mărarul?
– La fel. Borcanele cu dulceață de vișine la ce preț?
– 30, 40 de lei cine îmi dă 20, vând și cu 20 de lei.
– Toate aceste borcane dmv le-ați făcut?
– Da, eu am făcut totul, eu și zahăr adaug, și totul.
– Păi totul costă bani.
– Da, dar nu avem încotro, pe ce să trăim? Trebuie cumva să supravețuim, așa este viața noastră.
– Ați avut vânzări?
– Nu, astăzi nu am făcut niciun leu”.

Femeia ne-a mai spus că supravețuiește datorită fiicei sale care se află în Rusia și care o mai ajută cât de puțin.

„Cum e să fii pensionar în Moldova?
– Eu nu știu cum poți să supravețuiești, dacă nu era fata mea care să mă ajute, cred că nu avea să supravețuiesc, vă spun așa cum este, pur și simplu este greu de trăit. Ca să cumperi un butelie de gaz costă 500 de lei, dar eu nu zic de una plină, dar trebuie să îl aduci cu taxiul. Dar nu vreau să o deranjez pe fata mea, mie pur și simplu îmi este rușine să-i spun că nu am bani pentru viață, pentru pâine, mai mult nu am nevoie, vreau doar ca în casă să am doar pâine și sare și zahăr.
– Ce mâncați de-obicei?
– Cartofi, fasole, deja m-am săturat să le mănânc în fiecare zi”.

Pensionara s-a arătat nemulțumită și de indexarea pensiei cu 6 la sută care a avut loc în urmă cu aproximativ două luni.

„Mi-au adăugat 101 lei.
– Ce vă puteți permite cu această sumă?
– Pentru nimic, pentru 10 pâini”.

Și această femeie se plânge că primește bani puțini după o viață muncită în calitate de poștaș. Așa că, este nevoită să curățe podelele unui magazin pentru a face un ban în plus.

„Pensia mea de 2000 de lei, cum credeți pe ce poate sămi ajungă? Pentru nimic, chiar și să ții acasă niște găini sau un purcel, pe ce bani? Dar o bucățică de un să cumperi? Nu știu la ce o să ajungem în țara noastră.
– Cum este să fii pensionar în Moldova?
– Greu, foarte greu”.

De indexarea pensiei care a avut loc recent nici nu vrea să vorbească.

„Mi-au dat în plus 130 de lei.
– Pe ce vă ajunge acești 130 de lei.
– Dvs cum credeți pe ce ajunge acești bani? Ce sunt aceste 6%, asta nu este nimic, dar acolo învârtesc miliarde. Ei cred că noi stăm pe spatele lor, dar noi doar am munci pentru acești bani, noi am plătit impozite, tot am achitat așa cum trebuie, fondul pensionar, medicinal, dar acum noi cine suntem, suntem nimeni”.

De viață grea se plânge și doamna Valentina, în vârstă de 73 ani.

„Ieri am fost la spital, iar astăzi am venit la farmacie, mie nu că nu îmi ajung 400 de lei, dar trebuie mai bine de 600 ceva de lei să achit doar pentru medicamente. Am mers alături pe lângă magazin și am văzut niște pere, noi trăim în Moldova și nu pot să-mi permit să procur o pară măcar, deoarece este așa de scump, dar carne, măcar mănânc carne? Așa și trăim, de ce avem nevoie atunci de o astfel de guvernare? Cum așa să trăim? Și varza, de fapt la noi totul este scump, de parcă trăim în Turcia și acolo este mai ieftin decât la noi și nu doar acolo, așa și supravețuim”.

Femeia ne-a spus că este dezămăgită de actuala guvernare.

„Eu au milioane, dar nouă… Măcăr ceva, de exemplu eu nu sunt mulțumită de actuala guvernare și de președinte, ne-a promis atât de multe înainte de alegeri și noi ca niște proști am crezut-o și toți au votat-o”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, rata sărăciei absolute a crescut de la 23% în 2018 la 31,1% în 2022, marcând cea mai înaltă cifră din 2014.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE