Poziția conducerii țării în cazul judecătorului Tatiana Răducanu este împărțită. În timp ce majorităţii parlamentare nu i-a trebuit nicio dovadă şi 54 de parlamentari PAS au acceptat demisia ei din funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting, președintele Maia Sandu cere probe. Că acuzațiile șefei Procuraturii Anticorupție, Veronicăi Dragalin, în adresa membrului Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, precum și a Consiliului Suprem de Securitate, Tatiana Răducanu, sunt adevărate și ea chiar are legături cu Veaceslav Platon și Ilan Şor. Președintele ţării a declarat asta în platoul TV8.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Doamna, în raport cu care s-a venit cu aceste acuzați, trebuie să ofere răspunsuri și, pe de altă parte, Procuratura tot trebuie să ofere răspunsuri – de ce acum? Unde a stat îngropată această informație? Să spună dacă ea este veridică și dacă este veridică să fie prezentate și probele.
–Doamna Răducanu continuă să rămână membru al Consiliului Suprem de Securitate?
-O să examinăm această problemă. Dacă vor fi probe că a fost implicată în ceva care contravine…Nu am văzut probe și fără aceste probe cred că este prematur să luăm o decizie”.
La rândul său, procurorul-șef Anticorupție Veronica Dragalin în platoul unui alt post – Jurnal TV – a dat de înţeles că președintele ştia despre situația din jurul Tatianei Răducanu.
Dragalin a declarat că încă în aprilie a trimis administrației prezidențiale, Guvernului și președintelui Parlamentului Igor Grosu o scrisoare în care se îndoia de integritatea acestui judecător.
VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: „Când i-ați transmis domnului Grosu această informație, care a fost reacția dumnealui?
– Nu am vorbit cu domnul Grosu pe această temă, după ce am trimis scrisoarea.
– Ați trimis-o și în adresa altor instituții.
– Președinție, guvern?
– Da, ambele…”.
Veronica Dragalin spune că în 10 aprilie, a primit o notă de informare cu privire la Tatiana Răducanu și legăturile sale suspecte de la procurorul care instrumentează dosarul penal și imediat ar fi purces la examinarea documentelor. Iar în 30 aprilie, pe acest fapt a fost iniţiat un proces penal.
Dragalin a subliniat că acele mesaje nu au fost primite de la telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016, așa cum susțin unii reprezentanţi ai puterii.
Întrebată dacă este absolut sigură de autenticitatea mesajelor care i-au fost transmise, șefa Procuraturii Anticorupție a răspuns:
VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: „Eu nu pot spune sută la sută, e greu de ajuns la așa o concluzie, dar din contextul comunicărilor examinate contrapunerea evenimentelor descrise în discuție cu informația care este deja disponibilă în spațiul public datorită portalurilor de știri, care au publicat foarte activ în perioada 2013 și 2014 de prin mai multe împrejurări, pentru mine, personal, s-a ridicat suficientă confirmare că nu sunt inventate aceste mesaje. Dar clar lucru, noi suntem la o etapă incipientă, continuăm să investigăm mai departe”.
Poziția președintelui în scandalul legat de judecătorul Tatiana Răducanu și cererea ei principială ca Procuratura Anticorupție să prezinte mai întâi „probe concrete”, a provocat un val de comentarii pe rețelele de socializare.
Fostul ministru al Economiei Alexandr Muravschi a întrebat de ce Maia Sandu nu manifestă aceeași principialitate în alte chestiuni.
„Adică poţi să-l destitui pe procurorul general, să închizi posturi TV, să iei bani de la oameni în aeroport, să scoți candidați și partide întregi din alegeri fără un proces, anchetă sau probe. Dar când sunt atinşi apropiaţii săi, atunci imediat sunt necesare dovezi. O altă manifestare de cinism și ipocrizie din partea domnitoarei”, a scris Muravschi pe pagina sa de Facebook.
Despre standarde duble aplicate de actuala guvernare a scris pe rețelele de socializare şi judecătoarea Victoria Sanduţa.
„Este o lume în care un politician poate privi cu atâta nevinovăție și îndoială un comunicat de la procuratură, o investigație jurnalistică, o scurgere pe telegram, atunci când unul dintre ai săi este acuzat, cerând cu înflăcărare dovezi și proceduri corecte și într-o lume paralelă, Același Politician, aruncă cu pietre în alții, împroșcându-i cu acuzații și presupuneri fără nicio bază solidă, nemaivorbind de probe incontestabile, așa cum prevede legea, atunci când este vorba despre oricine altcineva din afara curții de bufoni. (…) Da, în politică, sloganele sunt mai importante decât adevărul, intențiile mai importante decât faptele, loialitatea mai importantă decât integritatea, iar dubla măsură este moneda de schimb a jocului”, consideră Victoria Sanduţa.
Fostul procuror Anticorupție Victoria Furtună, comentând poziția președintelui în acest scandal și situația din Justiție în ansamblu, a propus “modificarea” legislației penale din rădăcini, adaptarea acesteia la realitățile existente.
„Instituția judecătorului “să fie exclusă”. Autorizările la măsuri speciale să fie înregistrate “direct la președinte”, iar judecătoria să fie numită “instanța prezidențială”. Maia Sandu jertfește pionii în schimbul sponsorizării în continuare de fidelul Starnet. Cred că aportul acestei companii este mai mare ca cel al diasporei din SUA”, a scris Furtună într-o postare, făcând aluzie la legăturile de rudenie ale ambilor participanți ai acestui scandal.
După cum se știe, judecătorul Tatiana Răducanu este mătușa unuia dintre cei mai mari sponsori ai PAS, directorul companiei Starnet Alexandru Machedon. Iar mama Veronicăi Dragalin, Elena Dragalin, la fel un sponsor PAS, este fondatoarea unei organizații care reunește reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite.
Fostul premier Ion Chicu a scris pe Facebook că Maia Sandu sau directorul SIS trebuie să țină urgent un briefing despre „riscurile majore de destabilizare și război hibrid”, ceva cu ceceni, Kremlin și bosniaci, așa cum a fost anterior, ca să mușamalizeze cu ceva scandalul „Răducanu-Dragalin”.
„Reforma justiției inițiată de Maia Sandu și exponenții săi politici este, într-un cuvânt, un eșec”. Este trist, dar previzibil”, a scris fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi pe rețelele de socializare.
În opinia lui, Veronica Dragalin, a cărei numire în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție a trezit multe suspiciuni, se poate reabilita doar dacă va începe o luptă reală împotriva marii corupții, în baza obligațiilor pe care Moldova și le-a asumat în fața propriilor cetățeni, dar și față de UE.
„Procurorul-șef anticorupție, dacă își mai asumă și atragerea la răspundere penală a lui Andrei Spînu și alții ca el din cadrul guvernării, devine erou național.Lumea uită și cum a fost aleasă. Curaj, Veronica!”, a scris Fadei Nagacevschi în Facebook.
La începutul acestei săptămâni, a izbucnit un scandal în jurul judecătoarei Tatiana Răducanu, care este membră a comisiilor de Vetiing și Pre-Vetting, precum și membru al Consiliului Suprem de Securitate. Acest lucru s-a întâmplat după ce în internet a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, punea sub semnul întrebării integritatea magistratei și declara despre legăturile ei cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Raducanu a negat categoric aceste acuzatii. Cu toate acestea, ea a demisionat marți din funcția de membru al comisiei de control și verificare. Joi, Parlamentul a aprobat cererea ei cu voturile a 54 de deputați PAS.