23.9 C
Chișinău

Mai mulți locuitori ai capitalei se plâng că nu au fost chestionați în cadrul recensământului populației și se tem că ar putea fi amendați | VIDEO

Pe rețelele de socializare, mai mulți locuitori ai capitalei scriu că deocamdată nu au fost chestionați în cadrul recensământului populației, deși susțin că văd uneori în scara lor persoane cu însemne de identitate speciale. Autorii publicațiilor se tem că vor fi acuzați de neparticipare la numărătoare și amendați, deşi, în realitate, nu sunt vizitaţi de recenzori.

Canal 5 a vorbit cu mai mulţi locuitori din sectorul Buiucani. Potrivit acestui pensionar, recenzorii nu l-au contactat încă și nici nu i-au lăsat înştiinţare, așa cum ar trebui să fie în cazul când cetățenii nu sunt găsiți acasă.

„Da, poate au venit şi nu eram acasă sau poate nu au fost încă. Nu am primit nicio înştiinţare”.

Acest bărbat din Vatra ne-a spus că vecinii și cunoscuții săi sunt surprinși că nu au fost vizitaţi de recenzori.

„Poate că nu aţi fost acasă în acel moment?
– Nu, noi eram acasă, mama e mereu acasă
– Și sunteţi sigur că nu au venit recenzorii?
– Nu au venit!
– Da poate aţi recepţionat notificări prin SMS sau aţi găsit înştiinţări în ușă
– Nu, nu a fost nimic. Adică toţi vecinii spun că nici la ei n-au venit?
– N-au fost deloc şi chiar prin Vatra se vorbeşte că nu au fost recenzorii la nimeni.
– Cum credeţi, de ce până în prezent nu au venit la dvs?
– Pur şi simplu nu vor să vină, dar amendați vor fi locuitorii”.

Răspunsuri similare am primit şi de la ceilalți interlocutori.

„Nu au venit încă la dvs?
– Nu.
– Poate nu eraţi acasă în acel moment?
– Nu vă pot spune, dar nici la vecină nu au intrat!”.

„Așteptăm să vină responsabilii din cadrul serviciului abilitat care să facă înregistrarea. Suntem pregătiți, suntem informați, cunoaștem despre acest fapt, doar că suntem angajați și bănuiesc că în timpul orelor de lucru nu am fost acasă și o să vină în afara orelor de lucru”.

„Până acum niciun recenzor nu a fost la dvs?
– Niciunul.
– Poate nu eraţi acasă în acel moment?
– Puţin probabil. În orice caz, nu am auzit sau văzut pe nimeni cu o geantă sau haine speciale, așa că pentru mine parcă nu au fost deloc!”.

Unii dintre interlocutorii noștri ne-au spus însă că au fost vizitaţi de recenzori, interviul a fost rapid și nu le-a fost greu să răspundă.

„Da, a fost un tânăr. Am răspuns la întrebările lui. Aceleași întrebări care au fost puse altora”.

Biroul Național de Statistică a informat anterior că la finele zilei de 9 mai, în cadrul Recensământului au fost recenzate circa 953 mii de locuințe.

Amintim că, la sfârşitul lunii aprilie, BNS a reziliat contractul cu unul dintre recenzori, care ar fi completat chestionarele în locul cetățenilor. Tot atunci, mai mulţi locatari ai unui bloc din Chişinău sau plâns că s-au trezit cu înștiințări de la Biroul Naţional de Statistică, precum că recenzorul ar fi fost la domiciliul lor, în cadrul recensământului, și nu i-ar fi găsit acasă. Deşi unii oameni au afirmat că l-au văzut pe recenzor, cu ecusonul la gât, cum ieșea din clădire, dar nu s-a apropiat de ei. Locatarii au mai scris că astfel ar putea fi amendaţi pe nedrept. Deoarece persoanele care refuză să participe la numărătoare sau oferă informații false riscă o amendă de până la 2500 de lei. Asta dacă nu vor reacţiona la cinci înștiințări lăsate de recenzori.

Amintim că recensământul se va finaliza în 7 iulie. Datele sunt colectate de aproximativ 4.000 de recenzori.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE