23.3 C
Chișinău

Cererea opoziției privind audierea ministrului Justiției în Parlament, respinsă de PAS. Novac: „Este deja trecut de bunul simț când chipurile trei ani de zile se face reforma justiției” | VIDEO

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac a cerut audierea ministrului Justiției în Parlament, în legătura cu situația care s-a creat în domeniul justiției, precum și cu privire la măsurile luate de minister pentru soluționarea crizei. Potrivit lui Novac, în ultimele săptămâni au avut loc mai multe scandaluri în acest domeniu legate de acuzațiile de corupție ale membrilor comisiei de pre-vetting din afara țării, cu demisii anticipate ale membrilor acestei comisii, demisia judecătorilor Curții de Apel Chișinău, precum și cu o scrisoare a Procuraturii Anticorupție din 14 mai adresată candidaților care nu au trecut comisia de pre-vetting.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: „Este necesar să introducem în ordinea de zi audierea doamnei Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justiției, cu referire la situația precară în domeniul justiției și măsurile întreprinse de minister pentru redresarea acestei situații create, când doar în ultimele săptămâni, în acest domeniu au fost implicate mai multe scandaluri. Toate acestea au ca efect tergiversarea procesului judiciar în limitarea dreptului la justiției garantat prin articolul 20 din Constituția RM. Este deja trecut de bunul simț când chipurile trei ani de zile se face reforma justiției și ați bătut pasul pe loc”.

Parlamentarul a menționat că audierile pe acest subiect pot avea loc la și la următoarea ședință a Parlamentului. Chiar și așa, deputații majorității parlamentare PAS nu au susținut propunerea opoziției.

Amintim că activitatea comisiei pre-vetting a fost zguduită de scandalul legat de numele președintelui structurii – Herman von Hebel, după ce un articol de pe anticoruptie.md sugera că ar avea probleme de integritate chiar cel care a condus procesul de evaluare. La rândul lui, von Hebel a respins acuzațiile de lipsă de integritate și profesionalism.

Semne de întrebare au trezit de asemenea plecarea unuia dintre cei trei experți străini – Maria Giuliana Civinini. Italianca și-a dat demisia în martie, fără a explica motivele.

Iar zilele trecute, comisia s-a pomenit în mijlocul unui scandal monstru, în urma demisiei unuia dintre membrii săi, Tatiana Răducanu, după o scrisoare semnată de procuroul-șef anticorupție Veronica Dragalin. Răducanu a fost acuzată de legături și promovarea intereselor lui Veaceslav Platon, controversat om de afaceri, și avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco.

Răducanu a negat acuzațiile, iar comisiai a cerut o investigație clară a faptelor imputate judecătoarei. Menționăm că, reforma justiției este una dintre cele nouă condiții înaintate de Comisia Europeană, pe care RM trebuie să le îndeplineacsă pentru a avansa pe traiectoria de aderarea la UE.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE