14.2 C
Chișinău

Banca Mondială: O treime din moldoveni nu-și pot încălzi suficient locuințele, în timp ce în țările UE ponderea e de 7% | VIDEO

30 la sută din locuitorii Moldovei nu-și permit să-și încălzească locuințele aşa cum trebuie, iar cheltuielile lor pentru energie constituie în medie 16 la sută. Sunt datele unei cercetări din 2021, prezentate de Banca Mondială. Se menţionează că în țările Uniunii Europene ponderea celor care nu își pot încălzi adecvat casele este în medie de 7 la sută.

Indicatorii moldoveni în structura consumului de energie sunt printre cei mai mari alături de Polonia, Serbia și Armenia, în timp ce în țări precum Georgia, Albania și Azerbaidjan sunt mai mici.

Experții au calculat că în sezonul de încălzire 2023/2024, gazele în Moldova au costat de aproximativ patru ori mai mult decât în 2020/21, agentul termic – de aproape 2 ori, electricitatea a fost cu 40% mai scumpă, iar lemnul de foc – cu 30%. Potrivit Băncii Mondiale, fără compensaţii pentru energie nivelul sărăciei în țara noastră s-ar fi majorat de 1,5 ori – de la peste 28% la aproape 44%. Dar chiar și cu această susţinere, penuria în Moldova a crescut până la circa 35% din cauza scumpirii resurselor energetice.

În raportul Băncii Mondiale se menționează că în 2023/24 autoritățile au revizuit politicile de compensare, concentrându-se pe cele mai nevoiaşe categorii ale populației. Compensația lunară s-a ridicat la 800 de lei, și au fost oferite reduceri la energie.

În plus, experţii atrag atenţia că deşi prețurile la energie s-au majorat, o parte semnificativă a persoanelor sărace nu au beneficiat de creşterea eficienței energetice, cum ar fi izolarea termică a pereților, acoperișului, subsolurilor, ferestrelor și ușilor. Totodată, se menţionează că în anul 2022, cel puțin o lucrare de majorare a eficienței energetice a fost realizată în 70 la sută din case, în 40 la sută din gospodăriile celor nevoiaşi şi în 80 la sută din locuinţele celor nesăraci.

Banca Mondială a recomandat autorităților moldovenești să schimbe mecanismul de susţinere a populaţiei în așa fel încât să încurajeze oamenii să consume eficient resursele, de exemplu, să introducă standarde de consum în funcție de suprafaţa casei și, de asemenea, să schimbe principiul compensaţiilor, transformându-le din reduceri de preţ în bani.

În plus, experţii propun concentrarea pe asigurarea populației cu finanțare accesibilă pentru creşterea eficienței energetice a locuințelor, ceea ce va ajuta gospodăriile să reducă costurile pentru energie. O altă recomandare este modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii energetice, inclusiv a rețelelor de transport și distribuție, pentru a reduce pierderile de energie.

Anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că sezonul trecut de încălzire a fost ultimul în care Guvernul a acordat compensații în factură şi că, începând cu următorul sezon, moldovenii vor beneficia doar de compensații monetare.

Fondul de Eficiență Energetică aprobat de Guvern prevede izolarea termică în perioada 2024-2027, a peste 500 de mii de metri pătrați de locuințe, adică aproximativ 8.500 de apartamente și aproximativ 5.000 de case particulare. Bugetul programului pentru acest an este de peste 300 de milioane de lei, iar până în 2027 costul proiectului va ajunge la circa 1,4 miliarde de lei.

În plus, Moldova intenţionează să contracteze un împrumut de 50 de milioane de dolari de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru proiecte de eficienţă energetică, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov. Potrivit lui, alte 4,5 milioane vor fi alocate sub formă de granturi.

Banii vor fi utilizaţi pentru izolarea termică a 46 de școli, precum și mai multe instituţii publice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE