Reprezentanții Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, au trimis o adresare urgentă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ce vizează suspendarea interzicerii activităților formațiunii politice. Potrivit deputatului independent Denis Ulanov, acest caz a fost examinat de CEDO în esență, deoarece în martie la Strasbourg s-a decis să fie auzite argumentele Guvernului, însă din motive obiective verdictul nu poate fi dat înainte de alegerile prezidențiale.
DENIS ULANOV, deputat independent: „Scopul acțiunilor noastre este acela că dorim să obținem dreptul partidului politic Șor de a participa la alegerile prezidențiale, pentru că înțelegem că o decizie pe fond nu va fi luată de Curtea Europeană înainte de alegerile prezidențiale, este imposibil din cauza procedurii. În consecință, solicităm Curții Europene să ia măsuri provizorii urgente pentru a suspenda interdicția și pentru a permite partidului și membrilor săi să se exprime liber pentru a participa la alegerile prezidențiale”.
Ulanov a subliniat, de asemenea, că adresarea de urgență a fost trimisă și cu scopul apărării poziţiei numărului mare de alegători care au votat şi sunt gata să voteze în continuare reprezentanţii partidului „ȘOR”. Despre protejarea drepturilor alegătorilor a vorbit și deputatul independent, Marina Tauber.
MARINA TAUBER, deputat independent: „Dacă acțiunile guvernamentale care suprimă bazele instituțiilor democratice nu vor fi oprite o parte semnificativă a alergătorilor moldoveni va fi privată de dreptul de-a vota un candidat care să reprezinte opțiunea politică dorită de ei. Acceptăm această provocare pentru a ne proteja drepturile și pentru a proteja drepturile alegătorilor”.
Amintim că, în iunie 2023, la cererea Guvernului, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul „ȘOR”. Autorii sesizării susțin că în toate activitățile sale, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, punând în pericol suveranitatea și independența țării. Ca urmare, formațiunea politică a fost privată de dreptul de a participa la alegerile locale generale.
Reprezentanții partidului s-au arătat convinși că nu au existat temeiuri pentru interzicerea formațiunii, declarând că se vor adresa la CEDO, care în martie a acestui an a decis să audieze poziția guvernului.
Menționăm că în martie curent, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile Codului Electoral care interziceau unor membri ai partidelor neconstituționale să participe la alegeri. Drept urmare, echipa lui Ilan Șor a anunțat că va contesta rezultatele alegerilor locale generale din toamna anului 2023 și va cere organizarea unui nou scrutin.