25.5 C
Chișinău

Perioada de chirie a spațiilor comerciale pe Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi extinsă de la trei la cinci ani | VIDEO

Perioada de chirie a spațiilor comerciale pe Aeroportul Internațional Chișinău poate fi extinsă. Președintele Comisiei Parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, deputatul PAS Radu Marian, a înregistrat un proiect de lege conform căruia termenul va crește de la trei la cinci ani.

„Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că, Legea numărul 121 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice conține prevederea conform căreia, bunurile statului care nu fac obiectul privatizării includ, printre altele, bunurile transportului feroviar, aviatic, fluvial și prin conducte.

Cu toate acestea, Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” nu este inclusă în lista obiectelor care nu pot fi privatizate, prezentată în anexă, care este parte integrantă din prezenta lege.

Potrivit șefului Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, Întreprinderea de Stat Aeroportul Chișinău a fost scoasă din lista întreprinderilor care nu fac obiectul privatizării în anul 2013.

Reamintim că, la începutul lunii mai, Agenția Proprietății Publice a anunțat condițiile celei de-a treia licitații pentru închirierea spațiilor comerciale în portul aerian al Capitalei. Schimbările s-au efectuat pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.

Astfel, se propune „includerea unor explicații suplimentare mai detaliate ale criteriilor, fără a lăsa loc de interpretare, reducerea de la 10 la 7 a numărul de aeroporturi în care candidații trebuie să fie reprezentați și, de asemenea, licitația să fie împărțită în două loturi separate: unul pentru Travel Retail, adică magazine și altele, iar celălalt pentru alimente și băuturi, adică restaurante”.

Pe de altă parte, proiectul de lege propus de Radu Marian presupune prelungirea perioadei de închiriere a spațiilor de la 3 la 5 ani.

Amintim că, cele două licitații anterioare de la Aeroport au eșuat. Mulți politicieni din opoziție și experți consideră că în ambele tendere au fost incluse condiții care au favorizat doar compania franceză Lagardere. Reprezentanții acesteia s-au întâlnit anterior cu președintele Maia Sandu, cu viceprim-ministrul și ministrul Economiei Dumitru Alaiba, precum și cu șeful APP, Roman Cojuhari.

Totodată, potrivit unor reprezentanți ai opoziției, în spatele încălcărilor de la Aeroport s-ar afla ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care a promovat interesele companiei franceze. Spînu neagă aceste acuzații. Organizarea licitațiilor a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupție care efectuează verificări.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE