2.7 C
Chișinău

Fără avizul Comisiei de la Veneția, Maia Sandu a promulgat legea privind votul prin corespondență. Teodor Cîrnaț: „Nu există pilotare în democrație” | VIDEO

Fără a aștepta avizul Comisiei de la Veneția, președintele Maia Sandu a promulgat legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență. Decretul a fost semnat pe data de 8 mai. Astfel, moldovenii stabiliți în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican planificate pentru 20 octombrie. Asta chiar dacă într-un interviu oferit bloggerului și fostului jurnalist rus, Iuri Dudi, șeful statului spunea că inițial, Parlamentul urmează să expedieze Legea Comisiei de la Veneția.

IURII DUDI, blogger din Federația Rusă: „Potrivit proiectului se va putea vota din SUA, Canada și câteva țări europene și nu este Rusia”.

MAIA SANDU, președinte: „Acolo sunt criterii exacte stabilite de către Parlament și, după ce legea va fi adoptată, Legislativul va expedia legea Comisiei de la Veneția și vom vedea ce va spune Comisia.
– Printre țările de unde se va putea vota nu este Rusia.
– Acolo sunt criterii și reieșind din ele sunt câteva țări.
– Eu am citit în câteva știri, e vorba despre SUA, Canada, Islanda și alte trei țări europene, de ce nu este Rusia unde se află o diasporă mare?
– Pentru că, după criterii ea nu corespunde.
– Care sunt aceste criterii?
– Nu pot spune cu exactitate. Trebuie să ne uităm exact la criterii.
– Vă spun, din nou, cum arată acest lucru dintr-o parte. Nu pretind că am cunoștințe profunde, dar fac legături logice.
– Eu repet, ca să nu existe niciun fel de întrebări, Parlamentul va expedia legea în Comisia de la Veneția și vom avea o poziție obiectivă. Credeți că poate exista încredere că prin Poșta Rusiei se pot crea condiții pentru alegeri libere?
– Eu cred că, este lipsă de respect față de diaspora moldovenească. Sau, credeți că diaspora moldovenească se face vinovată de crimele lui Putin?
– Consider că, toată diaspora trebuie să aibă condiții bune pentru a putea vota.
– Eu cred, ori toți, ori nimeni.
– Este un proiect pilot. La anul viitor va fi peste tot”.

Și chiar dacă i-a zis lui Dudi că nu cunoaște exact care sunt criteriile după care au fost alese statele unde va fi implementat votul prin corespondență, totuși, Maia Sandu a menționat că e vorba despre țările mari în care moldovenii întâmpină dificultăți de deplasare.

MAIA SANDU, președinte: „Există un proiect pilot, avem o diasporă numeroasă, mulți oameni din diasporă participă la alegeri, dar, din păcate, pentru cei care locuiesc în țări mari este mai greu să le creăm condiții, pentru că trebuie să parcursă sute de kilometri ca să ajungă la ambasade”.

Juristul Pavel Midrigan susține că graba cu care Maia Sandu a promulgat legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență arată că guvernarea este în agonie, deoarece conștientizează că vor pierde puterea.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Comisia de la Veneția de mai multe ori a invocat că nu este corect din punct de vedere legal multe chestiuni, nu numai aceasta, dar ei merg mai departe, eu nu știu cine îi susțin, posibil cineva mai influent decât Comisia de la Veneția. Toată esența la legea aceasta este ca să adune mai multe voturi ca doamna Maia Sandu să câștige încă un mandat și PAS să rămână la putere. În caz contrar, o să fie revăzute aceste poziții pe care ei le promovează foarte intens. Ei nu au ce aștepta, fiindcă ei pleacă pe la diferite ambasade în diferite state cu scopul de a vorbi cu diaspora, ei au nevoie acum de voturi, ei nu au când se ocupa cu problemele țării, cu chestiunile cetățenilor, cu chestiunile economice, ei acuma au numai un gând – cum să adune voturile”.

Și expertul în drept constituțional, Teo Cîrnaț afirmă că o astfel de lege intră în contradicție cu principiile democratice ale statului de drept.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Democrația înseamnă participarea concurenților în condiții egale. Toți alegătorii trebuie să fie tratați pe principiul egalității. Această lege favorizează un concurent electoral și favorizează unii alegători din unele state europene – Canada și SUA în detrimentul altor alegători din alte state, inclusiv Federația Rusă, ceea ce înseamnă că este neconstituțională. Acuma orice deputat, avocatul poporului poate contesta această lege la Curtea Constituțională și să solicite examinarea ei în regim de urgență până la declanșarea alegerilor prezidențiale. Eu sunt de părere că (votul prin corespondență) trebuia să fie aplicat pentru toți sau pentru nimeni. Nu există pilotare în democrație. Suveranitatea este exercitată de către toți cetățenii, dar din punct de vedere politic, Rusia nu a fost inclusă fiindcă favorizează unii concurenți electorali susținuți, promovați de Federația Rusă”.

Anterior, Asociația Promo-LEX a venit cu îngrijorări și recomandări asupra proiectuluide lege privind pilotarea votului prin corespondență. Una dintre acestea e că votul prin corespondență ar trebui să asigure dreptul la alegere tuturor cetățenilor Moldovei, indiferent de locul unde se află.

Potrivit Asociației, votul prin corespondență trebuie introdus cu respectarea tuturor procedurilor legale și cu asigurarea conformității prevederilor constituționale, dar și a standardelor electorale. Totodată, experții au evidențiat și alte lacune și incertitudini în procesul de elaborare a proiectului de lege, cum ar fi lipsa eforturilor pentru asigurarea unui consens național pe subiectul implementării votului prin corespondență și au solicitat să fie organizate consultări publice până la adoptarea proiectului și a recomandat să fie obținute opinii pozitive din partea organismelor internaționale relevante, precum Comisia de la Veneția și OSCE.

Proiect privind votul prin corespondență a fost înregistrat de deputații PAS, după ce șeful statului a declarat că procesul trebuie grăbit, astfel încât la următoarele alegeri prezidențiale această formulă de vot să poată fi aplicată în unele țări. Inițial, pilotarea urma să fie efectuată doar în Canada și SUA, explicații fiind făcută prin teritoriile mari ale acestor state, dar ulterior în document au fost incluse și patru țări mult mai mici – Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.

Atunci, opoziția parlamentară a criticat decizia, menționând că astfel sunt discriminați moldovenii din alte state, în plus, este pus în pericol secretul votului. Iar președintele PDCM Ion Chicu a spus acest că votul selectiv este menit să asigure că Sandu va lua un nou mandat.

În reacție, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că cei care critică votul prin corespondență arată că se tem de votul cetățenilor din diasporă. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman a declarat că votul prin corespondență ar putea costa bugetul țării în jur de 13 milioane de lei. Aceasta a făcut calculele doar pentru patru birouri electorale destinate alegătorilor care vor vota din Canada și Statele Unite ale Americii.

Documentul aprobat și promulgat se numește legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență și nu conține niciun cuvânt despre faptul că este proiect pilot.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE