13.3 C
Chișinău

Atracții gratuite pentru copii, oaspeți speciali, curse de cai și mega concertul susținut de Rico Sanchez (Gipsy Kings). Sub patronajul Bașcanului, Găgăuzia a celebrat sărbătoarea națională Hederlez | VIDEO

În Găgăuzia, sub patronajul bașcanului Evgenia Guțul, sărbătoarea națională Hederlez a fost sărbătorită weekendul trecut. Programul de evenimente de pe hipodromul din orașul CeadârLunga a început la ora 10.00 cu deschiderea târgului meșteșugarilor.

Programul de divertisment pentru copii a inclus atracții gratuite, terenuri de joacă și diverse master clasuri.

Pentru vizitatorii de toate vârstele au fost organizate lupte tradiționale amuzante cu saci, urcarea pe stâlp pentru un premiu valoros, întreceri cu căruțe trase de oameni în loc de cai și multe altele.

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, împreună cu invitații sărbătorii, printre care ambasadorul Rusiei în Moldova Oleg Vasnețov și consulul general al Turciei Adnan Hayal, precum și deputați, au vizitat expozițiile și gospodăriile tradiționale găgăuze prezentate.

De asemenea, bașcanul și oaspeții de onoare ai sărbătorii au participat în calitate de juriu la concursul culinar pentru cel mai bun bulgur – un preparat tradițional găgăuz, nelipsit de pe fiecare masă festivă.

Musafirii și-au delectat papilele gustative cu bucate tradiționale și auzul cu muzică locală tradițională.

Evghenia Guțul a menționat că niciodată sărbătoarea Hederlez nu a fost atât de fastuoasă.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Sărbătoarea de astăzi este foarte importantă pentru găgăuzi. Aceasta este sărbătoarea renașterii primăverii, aceasta este sărbătoarea tuturor găgăuzilor. Astăzi a fost foarte multă lume, este prima dată în toți anii când se organizează acest eveniment – s-a desfășurat la o asemenea amploare. Peste 500 de copii au jucat în diverse costume naționale frumoase și strălucitoare. Aș dori să felicit încă o dată pe toți găgăuzii cu ocazia sărbătorii Hederlez. Să urăm prosperitate în fiecare casă, pace, armonie. Și pentru ca Găgăuzia noastră să prospere împreună cu Republica Moldova”.

Sărbătoarea s-a dovedit cu adevărat a fi luminoasă și aglomerată. Se păre că sâmbătă acolo s-a adunat toată Găgăuzia și mult mai mulți oaspeți din diferite părți ale țării.

Pe rețelele de socializare, politicianul Ilan Șor i-a felicitat pe toți locuitorii din Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez. El a menționat că nivelul și pregătirea sărbătorii indică faptul că autonomia tratează obiceiurile și tradițiile strămoșilor lor cu grijă și mare atenție.

„Este plăcut că mulți oaspeți s-au adunat astăzi la Ceadîr-Lunga. Printre ei a fost și ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov. O asemenea cooperare, care se dezvoltă dinamic între Rusia și Găgăuzia, este un mare merit al șefului autonomiei și secretarului executiv al consiliului blocului nostru „Victorie”, Evghenia Guțul. Sunt sigur că schimbările spre bine, pe care locuitorii din Găgăuzia le-au simțit deja, vor continua să crească și să se înmulțească”, a scris Șor în postarea sa.

Localnicii și oaspeții care au venit din diferirte regiuni ale Găgăuziei și Moldovei s-au bucurat de dansurile tradiționale găgăuze interpretate de celebrul ansamblu „Duz Ava”.

Înainte de începerea curselor de cai – o altă componentă indispensabilă a sărbătorii Hederlez – a fost parada mânzilor cu mamele lor, viitorii campioni ai fermei de cai din Ceadîr-Lunga.

Partea tradițională a sărbătorii – cursele de cai – a provocat ca întotdeauna o furtună de emoții în rândul spectatorilor.

Locuitorii din Găgăuzia și oaspeții care au participat la sărbătoare ne-au spus că au fost foarte bucuroși că au avut ocazia să se relaxeze și să se distreze.

„Sooper, mulțumim pentru organizare! Ilan Mironovici, el a organizat. Mulțumim frumos, copiii sunt foarte bucuroși”.

„Totul este minunat, ne-am distrat minunat aici! Atât concertul, cât și cursele de cai – totul a fost la cel mai înalt nivel”.

„Acesta este un festival minunat, acesta este cel mai bun festival pe care l-am văzut. Și nu este primul an în care sunt aici”.

„Dispoziție foarte bună. Nu este primul an în care suntem aici și de aceea am venit anul acesta. Hristos a Înviat toți! Totul e bine”.

„Sunt foarte mulțumit de această sărbătoare. Bulgurul este perfect! Și vinul, și totul în general este super!”.

Principala surpriză a sărbătorii a fost prestația starului mondial Rico Sanchez (Gipsy Kings) la finalul concertului festiv.

În ciuda ploii care a căzut în timpul concertului, interpretul a fost foarte mulțumit de atmosferă și primire.

RICO SANCHEZ, interpret: „Sunt surprins plăcut, totul este perfect!”.

Hederlez este una dintre principalele sărbători de primăvară ale găgăuzilor. Simbolizează învierea naturii și începutul pășunatului, o activitate tradițională în rândul poporului găgăuz. În această zi, în bisericile ortodoxe ale autonomiei găgăuze au loc liturghii , iar evenimentul principal al zilei este competiția de hipism „Altîn At” – „Calul de aur” – o cursă de cai la care participă armăssari din rasa Orlov. Anul acesta, câștigătorul premiului principal – Cupa Bașcanului – a fost luat de jocheul Ion Mîțu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE