22.2 C
Chișinău

Focuri de artificii, concerte de amploare și multă voie bună. Iată cum s-au încheiat evenimentele organizate de Blocul Politic ”Victoria” de 9 mai | VIDEO

După marșul de comemorare a eroilor căzuți în lupta împotriva nazismului și depunerea de flori la monumentele dedicate eroilor care au luptat pentru pace, pe parcursul zilei, la Bălți, Blocul Politic ”Victorie” a organizat și tradiționala „Bucătărie ostășească”. De asemenea, a avut loc un concert de amploare în cadrul căruia au evoluat îndrăgitul Artist al Poporului, Ian Raiburg, grupa „Lume”, dar și interpreta Angelica Munteanu.

Seara a fost luminată de focuri de artificii, iar după eveniment, în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, oamenii au aprins lumânări în memoria veteranilor.

Localnicii s-au arătat încântați de felul în care au fost organizate acțiunile dedicate zilei de 9 mai.

„Totul este super, totul este foarte bine, organizatorii sunt foarte bravi, s-au străduit. Eu cred că această zi o să rămână în memoria bălțenilor multă vreme, noi pentru prima dată suntem la festivitatea serală și vreau să vă spun că totul este superb, începând de la concert, focurile de artificii și acțiunea de a aprinde lumânări în memoria veteranilor care au fost pe câmpul de luptă”.

„Mie mi-a plăcut mult concertul, pentru că ne-au lipsit astăzi cântecele despre război la paradă și bine că au răsunat, mie mi-a plăcut cum tinerii au dansat la piesa „Cocorii”.

„Totul a fost la cel mai înalt nivel, remarcabil, vizibil și strălucitor”.

Cu focuri de artificii și muzică bună a fost încununată seara și la Orhei, unde artiștii de la noi au interpretat melodii dedicate evenimentului.

Reprezentanții primăriei, dar și cei prezenți au mers la monumentul „Vasile Lupu” și au aprins zeci de lumânări în semn de recunoștință pentru cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: „Acțiunea de astăzi, din această seară de fapt încheie șirul acțiunilor festive pe care le-am avut astăzi pe întreaga durată a zilei. Ceea ce trebuie să învățăm din lecțiile de atunci este să fim mai toleranți și să dăm prioritate mai multă vieții, să fim mai prietenoși și mai binevoitori unii cu alții pentru că ceea ce s-a întâmplat atunci de fapt tot a fost vina unui regim criminal care a încercat să-și introducă ideologia fascistă”.

Orheienii s-au declarat încântați de felul în care a decurs sărbătoarea și le-au mulțumit organizatorilor – Blocului Politic ”Victorie”.

„Este super și încă odată este super și învităm să viziteze Orheiul pe toți, nu doar locuitorii Moldovei, noi suntem foarte fericiți că avem o astfel de echipă și noi mereu suntem pentru ea”.

Și în autonomia găgăuză a fost sărbătorită „Ziua Victoriei” pe cinste. Blocul politic „Victorie” a organizat un program artistic cu dansuri tradiționale și cântece din anii războiului, focuri de artificii, dar și acțiunea „Aprinde lumânarea”, care a avut loc la Memorialul Gloriei Militare din Comrat.

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul nu a fost prezentă la eveniment pentru că se afla la Moscova, dar într-o înregistrare video a venit cu un mesaj de felicitare pentru toți locuitorii regiunii.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Felicitări cu ocazia Zilei Victoriei!. Marele Război pentru Apărarea Patriei a devenit o încercare oribilă pentru tot poporul sivietic, o parte a căruia am fost și noi – găgăuzii. Găgăuzii s-au înrolat binevoitor în armata sovietică, au munci tîn spate frontului și s-au implicat în mișcări de partizanat”.

Cu dispoziție și voie bună s-a încheiat seara și în Taraclia. Oamenii au fredonat versurile grupei americane Onix Band și au savurat splendoarea focurilor de artificii.

Amintim că, în cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică, care includea și Moldova, a pierdut peste 27 de milioane de cetățeni, dintre care circa 65 de mii erau din țara noastră. Potrivit diverselor estimări, în Armata Roșie au luptat aproximativ 300 de mii de moldoveni, 50 de mii dintre ei s-au învrednicit de distincţii, iar 22 de titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE