22.2 C
Chișinău

Pânză imensă, marș, concert, focuri de artificii și blocarea de către poliției a unui autobuz. Locuitorii Comratului și oaspeții orașului au participat la procesiunea solemnă dedicată Zilei Victoriei | VIDEO

Locuitorii Comratului și oaspeții orașului, inclusiv deputaţi, au participat la procesiunea solemnă dedicată Zilei Victoriei. Aceştia duceau o pânză lungă cu inscripția „Găgăuzia nu uită”. Coloana a mers de la primărie pe strada principală Lenin până la Memorialul Gloriei Militare, unde a avut loc un miting.

Participanții la procesiune și miting au depus flori la Memorialul Gloriei Militare pe fundalul cântecelor din anii războiului.

Președintele Adunării Populare din Găgăuzia Dmitri Constantinov a menționat că „noi toți suntem datori bunicilor noștri, eroilor noștri”, mulți dintre care „fără ezitare și-au dat viața pentru fiecare dintre noi”.

DMITRI CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare din Găgăuzia: „Noi am uitat despre cea mai importantă dată a noastră, despre Victorie, lor nu le place cuvântul victorie, pentru că asta se referă la soldatul rus, dar nimic nu le iese, noi observăm asta. Mulțumesc tuturor și văd aici mulți din generația tânără, mulțumesc că sunteți împreună cu noi și înțelegeți semnificația acestei date”.

Șefa autonomiei găgăuze, care a participat la parada din Piața Roșie de la Moscova, i-a felicitat pe toți locuitorii autonomiei și ai republicii cu ocazia acestei sărbători semnificative.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul UTA Găgăuzia: „Vă felicit din toată inima cu ocazia Zilei Victoriei și vă rog să veniți astăzi la procesiunea festivă de la Comrat și să depuneți flori la Memorialul Eliberatorilor. Măcar atât putem face în cinstea soldaților care au salvat omenirea de fascism. Vă doresc tuturor pace, armonie și înțelegere!”.

Nu s-a trecut şi fără momente neplăcute. Polițiștii au reținut un autobuz cu locuitori din Leova care se îndreptau la procesiunea din Comrat dedicată Zilei Victoriei. La cerinţa forţelor de ordine, peste 40 de persoane au fost scoase din autocar la marginea oraşului, iar transportul a fost arestat.

Oamenii au fost nevoiți să aștepte câteva ore la intrarea în Comrat, dar organizatorii Marșului Victoriei au asigurat transportul locuitorilor din Leova înapoi acasă.

„O mașină de Poliție ne-a oprit, toţi au coborât și am mers până în centru și înapoi pe jos! Stăm aici de mai bine de două ore”.

„Noi am așteptat mult timp autobuzul, în sfârşit a venit peste multe ore, şi în sfârşit plecăm acasă, noi am venit cu copilul”.

Manifestările festive la Memorialul Gloriei Militare din Comrat au continuat cu acțiunea „Aprinde lumânarea” în memoria fiecărei zile a sângerosului Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Ulterior, a avut loc un concert de cântece din anii războiului, iar sărbătoarea se va încheia cu focuri de artificii.

Amintim că în cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică, care includea și Moldova, a pierdut peste 27 de milioane de cetățeni, dintre care circa 650 de mii erau din țara noastră. Potrivit diverselor estimări, în Armata Roșie au luptat aproximativ 400 de mii de moldoveni, 50 de mii dintre ei s-au învrednicit de distincţii, iar 20 de titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE