10 C
Chișinău

„Vor fi necesare mai multe verificări”. Daniel Vodă vine cu precizări despre informațiile precum că mai multe posturi tv și de radio riscă să rămână fără licență de emisie | VIDEO

După ce ieri, pe mai multe canale de Telegram au apărut informații precum că mai multe posturi tv și de radio riscă să rămână fără licență de emisie, purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit cu precizări în acest sens. Daniel Vodă a declarat că acest lucru este un fals și că acelor instituții media li s-au solicitat doar informații suplimentare despre cine sunt beneficiarii efectivi ai investițiilor.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Ieri, pe canalele anonime de dezinformare pe Telegram au fost răstogolite mai multe minciuni precum că urmează a fi sistată activitatea mai multor surse media din țara noastră. În acest context, vreau să precizez că aceste informații sunt eronate. Guvernul precizează că în cazul a 8 posturi media, Consiliul a dispus solicitarea de informații suplimentare, adică, informațiile prezentate nu au fost complete și prin urmare Comisia a solicitat informații suplimentare. Într-adevăr, în procesul verbal este menționat că în cazul unor instituții a fost dispusă și interpelarea Procuraturii Anticorupție, în vederea partajării informațiilor privind investigațiile desfășurate”.

Vodă a mai declarat că prin astfel de verificări au trecut și alte posturi de televiziune, scopul fiind asigurarea securității naționale.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Toate instituțiile media care activează în țara noastră au prezentat acestei comisii informații despre beneficiarii efectivi, după care Comisia a examinat pas cu pas fiecare informație prezentată și despre acest lucru s-a scris în acel proces verbal publicat integral pe site-ul Agenției de Investiții”.

Am vrut să aflăm când va avea loc ședința Consiliului pentru Investiții și dacă licența acelor instituții media ar putea fi sistată în cazul în care se vor depista nereguli sau finanțarea va fi una obscură.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Scopul Consiliului pentru Investiții strategice nu este să constate retragerea licenței, scopul este de verificare. Consiliul la această etapă a avut ședința din decembrie, a avut concluziile acestei ședințe, după care ședința a fost prelungită până pe 26 aprilie pentru a examina celelalte dosare. Zeci de companii au trecut această verificare a beneficiarilor efectivi însemnând că nicio instituție, parte a acestui Consiliu nu a avut obiecții legate de activitatea acestora. În cazul televiziunilor pe care le-ați menționat dumneavoastră sau a companiilor s-au invocat niște întrebări de precizare, care vor fi soluționate cu respectivele companii”.

Menționăm, că mai multe posturi de radio și TV au fost supuse unui control al Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale. În acest sens, posturilor GRT din UTA Găgăuzia, Mega TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4 și două posturi de radio, Retro FM și GRT FM, autoritățile le-au cerut acte suplimentare pentru a fi verificate, printre care prezentarea unor documente confirmative pentru toate plățile și încasările care depășesc suma de 10 mii de lei, lista încasărilor și plăților efectuate de pe conturile rezidente și nerezidente deținute inclusiv data, suma tranzacției, destinatarul și expeditorul, pentru perioada ianuarie 2022 – martie 2024.

Amintim că printr-o decizie a aceluiași consiliu pentru investiții, în luna martie curent, a fost sistată temporar licența postului nostru de televiziune – Canal 5. Potrivit acestei structuri, decizia a fost luată în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului. Și doar după ce a fost luată decizia de suspendare a licenței, Consiliul a solicitat de la Canal 5 aceeași listă de documente care să confirme fiecare tranzacție în valoare de peste 10 mii de lei. Cu alte cuvinte, o astfel de măsură represivă nu a fost aplicată unor posturi de televiziune, în timp ce Canal 5 a fost sancționat doar în baza unor suspiciuni și chiar înainte de verificări suplimentare. Canal 5 neagă toate acuzațiile și reiterează că angajații își fac munca echidistant și obiectiv. Mai mult, Canal 5 nu a comis nicio încălcare a legislației, care ar putea duce la o pedeapsă atât de gravă precum suspendarea licenței, iar acțiunile autorităților sunt o încălcare flagrantă a normelor democratice, precum libertatea de exprimare, independența editorială și libertatea de creativitate, garantate atât de Constituție, cât și de Codul Audiovizualului. În același timp, menționăm că doar într-un an și jumătate, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale au fost închise 13 posturi de televiziune.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE