22.2 C
Chișinău

„Sunt atacată de noile grupări din sistemul judecătoresc”. Nina Cernat a explicat de ce pleacă din CSM și de la Curtea de Apel Chișinău | VIDEO

Judecătoarea Nina Cernat, care este și membru al CSM, pleacă din funcția de magistrat al Curții de Apel și se retrage din Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia a fost anunțată în cadrul ședinței de marți a Consiliului. Magistrata a declarat că plecarea ei este o decizie asumată și a menționat că este un moment trist după 34 de ani de activitate în sistem. Ea însă și-a argumentat plecarea prin faptul că ar fi supusă presiunilor.

NINA CERNAT, judecător: „În toată această perioadă, am fost vocală atunci când am vorbit despre problemele judecătorilor, despre vulnerabilitățile în justiție, dar și atunci când a fost vorba de încălcările grave, admise de unii judecători din sistem. La sigur, nu am fost un mebru al CSM comod pentru toți judecătorii, iar din acest motiv, am fost atacată în permanență și, la moment, pentru opiniile separate, pentru voturile pe care le-am dat, pentru expunerile la Adunările Judecătorilor și la ședințele CSM. Sunt atacată de noile grupări din sistemul judecătoresc, pentru care am fost incomodă”.

Magistratul a evitat să spună de cine este atacată și la ce grupări din sistemul judecătoresc se referă. Am încercat să luăm legătura cu Nina Cernat pentru detalii, dar magistratul nu ne-a răspuns la apeluri. Nici de la Consiliul Superior al Magistraturii nu am putut obține o reacție. La solicitarea expediată nu am primit deocamdată un răspuns. Canal 5 a solicitat un comentariu la acest subiect și de la Ministrul Justiției. Veronica Mihailov Moraru a evitat să spună ce știe despre grupările din sistem, despre care a vorbit Cernat.

VERONICA MIHAILOV MORARU, ministrul Justiției: „Nina Cernat a demisionat din funcția de membru al CSM și din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Ea spune citez: Sunt atacată pentru opiniile separate, pentru voturile pe care le-am dat, pentru exprimările la Adunarea Judecătorilor. Sunt atacată de noile grupări din sistemul judecătoresc, pentru care am fost incomodă.” și Cernat vorbește depre noile grupări din sistemul judecătoresc. Ce replică aveți la aceste acuzații, ce grupări sunt în sistem? – Nu am auzit astfel de declarații din partea dumneaei, dar conform legislației, evident că dumneaei are pârghiile necesare pentru a sesiza organele de drept în vederea verificării acțiunilor celor care și-au permis astfel de acțiuni. Conform legii cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor și a procurorilor, recent comisia numărul 2 a notificat judecătorii Curților de Apel și potrivit legii, în timp de 20 de zile subiecții care vor fi supuși evaluării au dreptul de a-și manifesta poziția dacă ei trec prin exercițiul de evaluarea extraordinară sau nu. Vedem că jumătate din componența Curții de Apel Chișinău a preferat să nu treacă prin acest exercițiu de evaluare. Bine, legea le oferă acest drept, dar pe de altă parte cred că înțelegem că sunt rezerve în vederea asumării și de curaj de a trece prin acest exercițiu de evaluare extraordinară, ori chiar și reieșind din acele rapoarte pe care le-ați menționat acest lucru demonstrează necesitatea unor măsuri mai radicale ce ține de reforma justiției și asigurarea integrității judecătorilor și a procurorilor”.

Nina Cernat activează din 2012 la Curtea de Apel Chișinău și este membră a CSM din 2017. Ea a exercitat funcția de președinte interimar al Consiliului până în iulie 2023. În ședința din

7 mai, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat 20 de cereri de demisie a judecătorilor Curții de Apel Chișinău. Magistrații au anunțat că pleacă la mijlocul lunii aprilie, după ce Comisia Vetting a anunțat că începe evaluarea Curților de Apel și că a transmis notificări la 40 de judecători din cadrul instanței din Chișinău. Dintre ei, doar 20 au fost de acord să fie examinați și au depus la Comisia Vetting actele necesare, printre care Declarație de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Legea le permite judecătorilor care nu vor să fie evaluați să-și dea demisia în decurs de 20 de zile. Tot în acest timp, ei își pot retragere cererile.Termenul prevăzut pentru depunerea declarațiilor a expirat în data de 2 mai.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE