11.2 C
Chișinău

Putin le-a transmis felicitări liderilor din statele membre CSI precum și popoarelor din Georgia și Moldova de Ziua Victoriei | VIDEO

Președintele rus, Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud, precum și popoarelor din Georgia și Moldova, cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale din Rusia, președintele Putin a adus un omagiu de profundă recunoștință și respect tuturor celor care, în anii grei de război au luptat cu bărbăție pe front.

”Este important să oprim orice încercare de a denatura sau de a uita istoria noastră comună. Și, bineînțeles, să păstrăm cu grijă și să transmitem generațiilor următoare glorioasele tradiții de prietenie și asistență reciprocă ce i-au ajutat pe tații și bunicii noștri să reziste cu onoare la încercări militare dificile și să zdrobească nazismul”, a menționat Putin.

Totodată, președintele rus și-a exprimat încrederea că legăturile de prietenie fraternă, formate în timpul Marelui Război, vor rămâne o bază de încredere pentru dezvoltarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre. Adresându-se liderilor și cetățenilor țărilor străine, președintele Rusiei le-a transmis cuvinte de sinceră recunoştinţă veteranilor Marelui Război, urându-le sănătate, prosperitate și longevitate.

Potrivit deciziei autorităților moldovenești, încă de anul trecut, Ziua Victoriei și memoria eroilor decedați pentru independența Patriei, sărbătorită în țara noastră la 9 mai din anul 1990, a fost redenumită în Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și este sărbătorită în data de 8 mai.

Ziua de 9 mai este declarată oficial Ziua Europei. Pe 29 aprilie, primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat că pe 9 mai vor fi sărbătorite atât Ziua Europei, cât și Ziua Victoriei și, prin urmare, a făcut apel la poliție să asigure ordinea publică. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie, realizat de iData, peste 63,5% dintre respondenți au spus că 9 mai va fi sărbătorită ca Ziua Victoriei. 42 la sută dintre chestionați intenționează să sărbătorească Ziua Europei pe 9 mai. Potrivit datelor oficiale, aproape 268 de mii de moldoveni au luptat împotriva Germaniei naziste și a aliaților acesteia, iar aproximativ 70 de mii dintre ei au murit. Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE