23.9 C
Chișinău

Porţiunea de cale ferată din Cahul nu va fi reabilitată curând. Ce spun autoritățile | VIDEO

Nu va fi reabilitată prea curând porţiunea de cale ferată dintre Colibaşi şi Văleni, raionul Cahul, avariată pe o lungime de 350 de metri în vara anului 2022, în urma unor alunecări de teren. Despre asta a declarat la TVR Moldova Sergiu Tomșa, directorul interimar al Întreprinderii Calea Ferată din Moldova. Potrivit acestuia, acum nouă luni, Guvernul a alocat 60 de milioane de lei pentru reparaţia urgentă a tronson strategic de linie ferată cu termen limită până în luna martie a acestui an, însă lucrările așa și nu au fost începute. Antreprenorul ucrainean care trebuia să elaboreze proiectul lucrărilor nu şi-a onorat obligaţiunile, iar autorităţile urmează să rezilieze contractul până la sfârşitul lunii mai.

SERGIU TOMŞA, director interimar CFM: „Toate solicitările care le făceam către ei, să ne prezinte informaţii, la ce etapă se află, am mai avut conferinţă video cu dânşii. Aşa şi nu au mai răspuns. Contractul prevede şi penalităţi pentru neîndeplinirea obligaţiunilor contractuale, noi mergem după procedură”.

Tomșa nu a spus ce s-a întâmplat cu cele 60 de milioane de lei alocate de Guvern, dar a menționat că vor mai trebui bani pentru a plăti un nou antreprenor, care să facă noi investigaţii geologice, să elaboreze proiectul de execuţie şi să efectueze lucrările. În plus, el a invocat scumpirea materialelor şi a terenului care continuă să se degradeze.

SERGIU TOMŞA, director interimar CFM: „Eu nu pot să spun care va fi suma. Suma trebuie să o spună numai specialiştii în domeniu, proiectarea şi în elaborarea devizelor de cheltuieli. Acum şi preţul la material e pe piaţă, şi utilajul special care o să fie. Mă rog, dacă este în Moldova e bine, dacă nu trebuie să-l importe”.

Ministerul Infrastructurii nu a venit cu o reacție în legătură cu această situație. Reabilitarea porţiunii de cale ferată dintre Colibaşi şi Văleni, raionul Cahul este de importanţă strategică, fiind singura cale de acces pentru trenurile de marfă spre porturile Giurgiuleşti şi Reni. Acum, garniturile ajung acolo prin Ucraina, ceea ce aduce riscuri şi costuri suplimentare. Tronsonul feroviar Cahul-Giurgiuleşti a fost construit în perioada 2007-2009, dar proiectul nu fost dus corect până la capăt și deseori apar probleme.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE