4.4 C
Chișinău

OMS trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea consumului de alcool și de țigări electronice în rândul adolescenților. Ce cred moldovenii despre asta | VIDEO

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de consumul „alarmant” de alcool și țigări electronice în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani. Potrivit raportului OMS, aproximativ 20% dintre adolescenții intervievați au declarat că au fumat țigări electronice în ultimele 30 de zile. Echipa de filmare Canal 5 a decis să afle părerea chișinăuenilor cu privire la această statistică alarmantă. Unii ne-au spus că trebuie majorate preţurile la alcool și produse de tutungerie, pentru că ar fi una dintre cele mai eficiente metode de combatere a acestui fenomen. Alții insistă că minorii trebuie să aibă ocupații extraşcolare, astfel nu le va rămâne timp pentru vicii.

„Trebuie majorate prețurile, asta va ajuta cu siguranță, dacă părinții nu pot explica copiilor că fumatul este dăunător”.

„Trebuie majorate prețurile și atunci copiii nu vor avea posibilitate să cumpere”.

” Educi copilul, dar îşi va spune cuvântul şi cercul lui de cunoscuţi şi prieteni, care acum este foarte agresiv. Poți influența. Interdicţia nu va funcționa. Trebuie, desigur, să avem grijă de tineretul nostru – mai mult sport, activităţi în aer liber, înot, exerciții fizice – și nu va mai rămâne timp pentru vicii”.

„Din cauza gustului, aromelor, nu din cauza disponibilității, mai mult aromele joacă rolul”.

Potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății, circa 57% dintre adolescenţii de 15 ani au recunoscut că au consumat alcool cel puţin o dată, iar 37% au făcut asta în ultimele 30 de zile. Experții amintesc că alcoolul dăunează enorm organismului copiilor.

EUDOCHIA PACIU, medic psihiatru-narcolog la Dispensarul Republican de Narcologie: „Alcoolul este un neurotoxic foarte grav, el foarte uşor trece bariera hemato-neurologică și, luând în consideraţie că creierul încă este în formare, se distrug structurile nervoase şi duce la diferite maladii psihice, deci, duce la retard mental, duce la nereuşite şcolare, scade memoria, absenteismul şcolar”.

Medicii subliniază că tinerii care consumă alcool pot dezvolta în timp diverse forme de epilepsie, depresie și multe altele. Potrivit Dispensarului Narcologic Republican, în 2023, în Moldova erau înregistrate circa 43 de mii de persoane diagnosticate cu alcoolism, dintre care aproximativ 25% femei. Bugetul anual al instituţiei și al subdiviziunilor sale, alocat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, este de circa 50 de milioane de lei. În funcție de gravitatea bolii, costul tratamentului pentru dependența de alcool poate varia de la o mie la 15 mii de lei.

Canal 5 a solicitat Ministerului Sănătății informaţii despre măsurile de prevenire și combatere a consumului de alcool și produse de tutungerie, precum și a țigărilor electronice în rândul copiilor și adolescenților, dar nu am primit răspuns.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE