26.2 C
Chișinău

„Nimeni nu mai este interesat de povești îmbătătoare despre vremuri bune”. Cum au comentat experții și politicienii interviul Maiei Sandu pentru Iuri Dudi | VIDEO

Deja două zile în rețelele de socializare nu contenesc discuţiile aprinse despre interviul de două ore al președintelui Maia Sandu acordat bloggerului rus Iuri Dudi. Și multe comentarii nu sunt deloc în favoarea șefului statului. Fostul premier Ion Chicu a scris că acest interviu al președintelui Republicii Moldova este primul pentru care întrebările nu i-au fost comunicate din timp. “Bravo, Maia!”, a menţionat el sarcastic.

Editorialistul portalului Ziua.md, Nicolae Federiuc, a notat în postarea sa că protagonistul acestui interviu a fost bloggerul Iuri Dudi, nu Maia Sandu.

“De fapt, nu Maia Sandu a trezit atât de mult interes, în cazul interviului pentru Dudi, ci Dudi însuși. Lumea a fost curioasă să vadă ce întreabă, cum întreabă, dar mai ales să-i vadă mimica, atunci când ascultă răspunsul. Maia Sandu nu mai este de multă vreme interesantă – aceleași vorbe fără sens și substanță, aceeași gândire plată și plictisitoare, aceleași minciuni bâlbâite, pe care le știm pe de rost deja. În schimb, să-l vezi pe Dudi cum reacționează chiar a fost interesant, din simplul motiv că el nu-i în situația noastră, adică nu are ocazia să fie luat de prost în fiecare zi, respectiv, reacțiile sale au fost cu mult mai colorate și mai diverse. Mai pe scurt, protagonistul acestui interviu a fost Iuri Dudi, nu Maia Sandu, de aici și interesul sporit pentru el”, consideră Nicolae Federiuc.

Politologul Valeriu Ostalep crede că dacă cineva a efectuat vreodată operațiuni de discreditare a Maiei Sandu, atunci aceasta a fost cea mai bună dintre ele. În opinia lui, cei care l-au sfătuit pe președinte să organizeze acest interviu i-au făcut un deserviciu. „O asemenea paradă a ipocriziei continue n-a fost demult”, a scris el pe canalul său Telegram.

“Dacă ești contra Putin, de ce faci ca Putin!?” Asta ar fi esența interviului Dudi-Sandu, spune jurnalistul și comentatorul politic Valeriu Reniță. N-a ieșit nici cu al doilea jurnalist rus invitat, marca anti-Putin, după ce Venediktov le-a tras țeapa. Dudi a insistat de câteva ori asupra faptului, că toate porcăriile regimului Sandu nu pot fi justificate, fiindcă se fac fără un elementar proces judiciar, fie și înscenat”, a scris Reniţă în postare.

Fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah a spus că interviul de două ore al Maiei Sandu acordat lui Iuri Dudi este un hype electoral pentru actualul președinte.

IRINA VLAH, fostul bașcan al Găgăuziei: „Maia Sandu i-a acordat un interviu lui Iuri Dudi. De ce anume acum? Timp de patru ani ea scuipa pe interesele alegătorilor ei. Iar astăzi crede că toată lumea va uita totul. Înainte de alegeri poți acorda interviuri oricui, oricum fără rost. Nimeni nu mai este interesat de povești îmbătătoare despre vremuri bune”.

Iar fostul ministru al Economiei Alexandr Muravschi, după ce a urmărit conversația dintre președintele Republicii Moldova și Iuri Dudi, s-a apucat de compus versuri în limba rusă, făcând jocuri de cuvinte prin utilizarea numelui bloggerului, care în traducere liberă înseamnă a sufla în fluier”.

La rândul său, gazda emisiunii Cutia Neagră de la TV8, Mariana Raţă, s-a arătat revoltată de interesul sporit al publicului pentru intervievatorul Iuri Dudi, deoarece prezentatorii moldoveni nu sunt mai proşti.

“De ce, la 30 de ani de independență, încă îi iubim mai mult pe artiștii ruși, filmele de la Moscova, elitele intelectuale de acolo încă ne mai sunt repere mai importante decât elitele de aici? Azi, după interviul președintelui cu VDudi, am înțeles cat de tare ne repugnă tot ce avem acasă. Ne pute de la jurnaliștii locali care NU știu să pună întrebări curajoase. Oare câți dintre critici citesc sau privesc măcar ceva produs în Moldova? Poate sunt rea, dar recunosc ca m-am simțit jignită azi. Nu am văzut în interviul de azi nicio întrebare importantă despre care nu au întrebat jurnaliștii din Moldova”, a scris Mariana Raţă în postare.

Iar redactorul-șef de la „Ziarul Național” Raisa Lozinschi a fost revoltată de ţinuta lui Iuri Dudi și de comportamentul acestui în timpul conversației cu preşedintele moldovean. „Un dudi din ăştia şi-ar permite să stea crăciţi, în ghete și carouri, în fața putinului lor?”, a scris ea într-o postare.

Interviul de două ore cu Maia Sandu a fost postat pe canalul de YouTube al bloggerului rus Iuri Dudi în data de 7 mai. Interlocutorii au discutat despre războiul din Ucraina și situația din Transnistria, nivelul corupției din Moldova, relațiile cu Găgăuzia, precum și cenzura din țară, negată categoric de șefa statului, asta deşi au fost închise 13 posturi TV și mai multe portaluri informaţionale. În cadrul acestui interviu bloggerul rus pentru prima dată s-a produs în calitate de reporter politic.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE