22.2 C
Chișinău

Experți: Închiderea fabricilor de procesare a semințelor de floarea-soarelui a dus la „prăbușirea” vânzărilor de ulei vegetal | VIDEO

Oprirea fie și temporară a activității celor trei fabrici de procesare a semințelor de floarea-soarelui și producerea de ulei, din cadrul grupului Trans-Oil, a avut un impact catastrofal asupra exporturilor de ulei din Republica Moldova. Potrivit unei analize a expertului agricol Iurie Rija, prezentată de siteul economic mold-street, în aprilie vânzările acestui produs în afara ţării s-au prăbușit pur și simplu și au constituit doar 3.463 de tone, cel mai mic nivel din iunie anul trecut. Astfel, volumul exporturilor de ulei în aprilie a fost de aproximativ 7,5 ori mai mic decât în martie și de circa 10 ori, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Mold-street.com menționează că cele trei fabrici de procesare, deținute de grupul Trans-Oil în ţara noastră, asigură peste 90% din producția de ulei vegetal din Republica Moldova și peste 95% din exporturile acestui produs. Despre importanța acestui volum, potrivit publicației, vorbește faptul că el a avut anul trecut o cotă de 6% din totalul vânzărilor în afara ţării, de 2,5 ori mai mult decât exportul de textile, de circa 2 ori decât mobilă și cu peste 50% decât vinuri.

Mold-street.com mai scrie că în timp ce vânzările de ulei în afara ţării s-au prăbușit în aprilie, exporturile de semințe de floarea-soarelui din Republica Moldova au crescut cu circa 37% față de martie și de aproape 8 ori comparativ cu aceeași lună din 2023, și au constituit circa 73.000 de tone.

Amintim că de la mijlocul lunii martie cele trei întreprinderi din cadrul grupului Trans-Oil și-au oprit activitatea invocând lipsa materiei prime și au solicitat Ministerului Agriculturii eliberarea de licențe pentru importul din Ucraina. În reacţie, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat atunci că „stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova este de aproximativ 350 mii tone și că orice declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. Iar în 3 mai a permis prelungirea perioadei de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui”.

Astfel, licențele de import, pe un termen de 30 de zile, au fost acordate mai multor companii procesatoare.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a scris atunci că nu întâmplător acest lucru a fost făcut în Vinerea Mare, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbătorile Pascale.

Potrivit lui, companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Slusari a scris că a prezis asta și se teme că nu este ultima decizie privind permisiunea importului.

„Cei care au distrus în toamna lui 2023, cu prețuri derizorii, sute de fermierii autohtoni, și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai mari de la traideri străini. Cei de la Ministerul Agriculturii, care trebuiau să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvara lui 2023, concomitent cu România și Bulgaria, și care au permis dezastrul pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, au acceptat importul. Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporții și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil rămâne stăpânul agriculturii și ministerului acesteia! Mai am o mare speranță ca măcar să fie asigurat un mecanism riguros, care nu ar permite reexportul de floarea-soarelui în România. În caz contrar ne aşteaptă o catastrofă economică ireversibilă pentru ramurile naționale de cereale și oleaginoase”, a scris Slusari.

Ministerul Agriculturii şi Trans-Oil nu au reacţionat atunci la aceste acuzaţii. Anterior, grupul de companii a scris că „activitatea unei întreprinderi din cele trei a fost sistată temporar pe perioada completării rezervelor de materie primă și a efectuării lucrărilor de profilaxie tehnică. Indiferent de acest fapt, Trans-Oil a declarat că va asigura integral piața internă a țării cu ulei de floarea-soarelui calitativ în cantitățile necesare”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE