22.2 C
Chișinău

„Cunosc doar un anumit rezumat”. Veronica Mihailov-Moraru a recunoscut că, nu studiază aprofundat unele rapoarte internaționale, în care se menționează despre nivelul înalt al corupției în țară | VIDEO

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, nu studiază aprofundat unele rapoarte internaționale. Cel puțin așa reiese din răspunsul dat de demnitarul, după ce a fost rugat să comenteze cercetarea care constată că Republica Moldova are abateri grave de la normele de drept. Se întâmplă la nouă zile de când Freedom House a constatat într-un studiu că justiția în țara noastră continuă să fie selectivă, iar actul este influențat de un grup de interese din interior, susținut de unii reprezentanți ai Guvernului.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministra Justiției: „Nu am studiat amănunțit raportul efectuat de către Freedom House, de fapt de către doi autori. Aceasta reprezintă poziția autorilor care au făcut o investigație utilizând o anumită metodologie, cert este faptul că atât Guvernul, cât și Parlamentul în ultimii ani a demonstrat mai mult decât elocvent, prin acțiuni concrete că s-au făcut toate acțiunile necesare pentru îmbunătățirea legislației, pentru instituirea mecanismelor de asigurare și verificare a integrității judecătorilor și a procurorilor. În primul rând, cei care fac justiția sunt de fapt judecătorii și procurorii. Or ei trebuie să fie independenți și mai ales corecți în activitatea lor”.

Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, publicat acum două săptămâni, ministra Justiției nici măcar nu l-a citit, deși în acesta se vorbește despre nivelul înalt de corupție din Republica Moldova, dar și despre sistemul judiciar care continuă să aplice în mod selectiv legile. Totuși, Mihailov-Moraru se arată convinsă că anul trecut, în țara noastră corupția a ajuns la un nivel scăzut.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministra Justiției: „Nu am citit acest raport al Departamentului de stat. Cunosc doar un anumit rezumat, pe de altă parte avem un anumit clasament care arată că indicele percepției corupției în Republica Moldova pentru anul 2023 a scăzut mult comparativ cu anii 2019-2020, iar pe de altă parte, de fapt, confirmă toată necesitatea reformelor pe care le face Guvernul ce ține de combaterea corupției și reforma justiției ori din rezumatul pe care l-am cunoscut se recunoaște eforturile depuse de Guvern și Parlament, care a acordat o prioritate absolută reformei justiției și combaterii corupției, au fost elaborate toate instrumentele necesare”.

În raportul privind monitorizarea selectivității justiției penale 2023–2024, Freedom House scoate în evidență mai multe lacune. De exemplu, ”Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, PCCOCS, CNA și instanțele de judecată au fost expuse, în anumite perioade, unor influențe neconforme din partea unui grup de interese din interiorul justiției, care are susținerea unor reprezentanți din partea Guvernului. Acest grup a prezentat un interes mai mare față de anumite dosare ale oponenților guvernării, asta în timp ce în cazul altor persoane apropiate acestui grup de influență, comunicarea a fost una deficitară sau chiar a lipsit. În acest context, autorii studiului au îndemnat partidul de la guvernare să trateze cu respect independența actorilor în justiție, fără imixtiuni în activitatea acestora. Și Departamentul de Stat al SUA privind drepturile omului în Moldova a constatat că fenomenul corupției rămâne larg răspândit în țara noastră, iar independența justiției continuă să fie o problemă serioasă din cauza justiției selective. În raport de mai menționa că deși autoritățile moldovenești au luat unele măsuri pentru a combate corupția, acestea au fost în mare parte nereușite.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE