23.9 C
Chișinău

Peste 400 de persoane au fost prinse, în 2024, muncind ilegal. Detalii de la Ministerul Muncii

De la începutul anului 2024, în Republica Moldova, au fost depistate 417 persoane care muncesc ilegal, după ce au fost verificate 1927. În același timp, 195 de persoane și-au declarat locul de muncă, după ce au fost prinse pe picior greșit. Datele au fost prezente de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), în contextul desfășurării săptămânei combaterii muncii declarate.

„Problema muncii nedeclarate este una complexă și necesită o abordare atentă pentru a găsi soluții eficiente și echitabile. Legalizarea persoanelor depistate care muncesc fără contract de muncă este un pas important pentru a aduce aceste activități în conformitate cu legea și pentru a proteja atât drepturile angajaților, cât și interesele angajatorilor. Iar rolul prioritar al Inspectoratului de Stat al Muncii în acest context constă în disciplinarea angajatorilor și angajaților, punându-se accent pe conștientizarea și remedierea binevolă a încălcărilor.

  • Inspectoratul de Stat al Muncii emite prescripții pentru angajatorii care nu respectă legislația muncii, atrăgându-le atenția asupra problemelor identificate și a necesității remedierii acestora într-un anumit interval de timp.
  • Inspectoratul de Stat al Muncii poate efectua și verificări periodice ulterioare pentru a evalua dacă angajatorii au luat măsurile necesare pentru a corecta problemele identificate în timpul controalelor anterioare.
  • Inspectoratul de Stat al Muncii oferă angajatorilor și angajaților consultanță în legătură cu cerințele legale și modalitățile de conformare”, se arată în comunicatul ministerului.

realitatea.md

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE