0.5 C
Chișinău

„Ziua libertății presei, fără presă liberă”. Jurnaliştii Canal 5 au lansat un flashmob online împotriva cenzurii şi închiderii ilegale a posturilor TV şi a site-urilor | VIDEO

În 3 mai, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, jurnaliştii Canal 5 au lansat un flashmob online împotriva cenzurii şi închiderii ilegale a posturilor TV şi a site-urilor.

SVETLANA CURMEI, producător Canal 5: „Eu cred că toate cele 13 posturi TV au fost închise de autorități neîntemeiat şi ilegal. Dar felul în care au închis Canal 5, este, după părerea mea, apogeul abuzurilor actualei guvernări, nu a existat niciun motiv pentru asta, iar cele care au fost vociferate provoacă râsul, dacă n-ar fi atât de trist. Vom contesta neapărat această decizie în instanță, dar, din păcate, în prezent judecătoriile activează în așa fel, încât poți aștepta ani de zile examinarea problemelor care nu sunt pe placul autorităților”.

Angajații Canal 5 au cerut să le fie respectate drepturile lor legale la libertatea de exprimare și de opinie, și insistă pe anularea deciziei nefondate, în opinia lor, de a suspenda emisia postului TV.

PARASCOVIA BLANARI, reporter Canal 5: „Ceea ce se întâmplă în presa de la noi din țară, faptul că suntem divizați în ai lor și ai noștri, ar trebui să ne trezească un semn de îngrijorare, deoarece acest lucru nu poate fi numit o presă liberă, or, indiferent de politica editorială, de culoarea politică ar trebui să fim lăsaţi să activăm în continuare, dar nu să închidem gura jurnaliștilor incomozi guvernării. Din păcate, într-o societate democratică în care ne considerăm a fi liberi, acestă libertate este suprimată”.

CORINA CALMAŢUI, reporter Canal 5: „În ziua când ar trebui să sărbătorim presa independentă, mie nu îmi rămâne decât să număr atacurile fără precedent asupra jurnaliștilor intimidați de oficialii de stat. În pofida acestora rămân pe poziție, rămân să lupt cu verticalitate în speranța că într-o bună zi voi putea spune deschis: „Trăiască presa independentă””.

TATIANA ŢURCAN, producător de ştiri Canal 5: „Nici în cele mai negre coșmaruri nu m-am gândit vreodată că cei care pretind că au în sânge valori europene, au apucături dictatoriale. Acești europeni sunt mai răi ca toți cei precedenții, au pus mâna pe puterea absolută și fac ce vor. Au instaurat cenzura și au băgat frica în toți cei care au o altă părere decât a lor. Până și Poliția este una politică și sperie jurnaliștii cu anchete. În Moldova nu-i, nu a fost și nici nu va exista vreodată presă liberă. Absolut toți sunt plătiți din buzunarul cuiva, de politicieni, de oameni de afaceri, de către stat, de europeni, de americani, de ruși, de cine doriţi. Deschis sau voalat, toată presa din Moldova lucrează pentru interesele unui sau altui partid, depinde cine dă banul. Așa că, de Ziua Libertății presei eu spun „Jos cenzura” și „Jos dictatura”. Lăsați-ne să muncim și noi, nu doar voi”.

Amintim că, în 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a licenţei de emisie Canal 5, în urma constatării, cităm, a unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului.

În documentul Serviciului de Informații și Securitate se menționează că «Media Content Distribution» ar fi afiliată grupului Plahotniuc-Șor. Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteaţă, la Canal 5 ar fi migrat conținutul de la alte televiziuni rămase fără licența de emisie. Oficialul a mai spus că adresa redacției nostre este identică cu adresele celor patru posturi TV asociate cu Plahotnic și că telefoanele administratorilor la fel coincid, ceea ce nu corespunde adevărului.

Două zile mai târziu după suspendarea temporară a licenţei de emisie Canal 5, angajaţii postului TV au protestat la Consiliul Audiovizualului.

Jurnaliștii de la Canal 5 au solicitat CA-ului să se pronunțe despre decizia Consiliului pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională privind suspendarea temporară a licenţei de emisie.

Ulterior, Consiliul Audiovizualului a examinat petiția Canal 5, dar a constatat că nu ține de competența instituției să ia o poziție fermă față de abuzurile Consiliului pentru Investiții care a suspendat emisia postului nostru de televiziune. Asta în condițiile în care, potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, sunt interzise cenzura în mass-media și orice ingerință a autorităților publice în conținutul, forma sau metodele de creare și prezentare a programelor audiovizuale. Iar CA acționează atât din proprie inițiativă, cât și la cerere pentru a asigura libertatea de exprimare, şi examinează cazurile de amenințări, presiuni și intimidare în scopul împiedicării sau limitării efective a libertății jurnaliștilor.

De asemenea, opt asociații de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu lipsa standardelor de calitate a legii ce permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale de către Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională. Potrivit acestor ONG, mecanisme juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale posturilor TV și de radio în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale. Asociaţiile de media și-au reiterat dezaprobarea în raport cu lipsa de transparență în procesul de elaborare, votare și implementare a noului mecanism juridic, cerând autorităților să renunțe la astfel de practici și să revizuiască prevederile legale relevante în vederea asigurării conformității acestora cu standardele internaționale.

Canal 5 neagă toate acuzațiile și reiterează că angajații său își fac munca echidistant și obiectiv. Mai mult, în numele echipei, ţinem să subliniem că postul nostru nu a comis nicio încălcare a legislației, care ar putea duce la o pedeapsă atât de gravă precum suspendarea licenței. Considerăm că acțiunile autorităților sunt o încălcare flagrantă a normelor democratice, precum libertatea de exprimare, independența editorială și libertatea de creativitate, garantate atât de Constituție, cât și de Codul Audiovizualului. La rândul nostru, ne vom apăra dreptul la muncă prin toate mijloacele legale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE