2.2 C
Chișinău

Veronica Dragalin îi răspunde lui Spînu, privind investigația legată de licitația de la Aeroport. Procurorii sunt obligați să se autosesizeze atunci când există suspiciuni de corupție | VIDEO

Procurorii sunt obligați să se autosesizeze, atunci când există suspiciuni de corupție, iar acuzațiile vociferate anterior de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, legate de investigarea modului în care decurge licitația de la Aeroport, nu pot împiedica cercetarea cazului. Declarația a fost făcută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unei emisiuni de la TV8.

VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „Înțeleg că sunt opinii diferite, dar pot să vă asigur că Procuratura Anticorupție investighează toate lucrurile care se întâmplă. Noi nu am anunțat nicăieri că a fost pornit un proces penal. Procesul penal a fost pornit în ianuarie 2024. Noi ne facem treaba noastră, ca procurori, suntem obligați să investigăm dacă există suspiciuni. De multe ori, concluzia poate fi refuzul de a porni urmărirea penală, pentru că nu sunt depistate încălcări. Dar de fiecare dată când există suspiciuni, noi suntem obligați să investigăm, indiferent pe cine vizează, dacă este la guvernare sau în opoziție. Asta facem și o să continuăm să facem.

Anterior, atât Igor Grosu cât și Andrei Spînu s-au arătat deranjați că Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală privind tenderul pentru spațiile comerciale de la aerogară.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Am avut un gust amar că o instituție de drept s-a autosesizat pe acest caz, urmare a publicării unui individ foarte toxic din mediul trolilor, mediul celor care răspândesc tot felul de zvonuri, minciuni și așa mai departe…Eu foarte colegial îmi spun părerea ca și cei din instituția de drept care s-a autosesizat să fie un pic mai selectivi, atunci când ascultă de o trompetă a unui fugar, a unui bandit. Iată asta este prejudiciu de imagine pentru această instituție, dar Andrei își face, și-a făcut și o să-și facă foarte bine meseria.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Această licitație se petrece din luna februarie, aveau tot timpul să ceară documente, au decis să facă o presiune publică prin acest dosar penal, aproape în ultima zi a licitației. Dacă aștepți atâta timp și te autosesizezi la un pseudo-nu știu cum să-i zic. S-a autosesizat un procuror, care s-a ocupat în trecut de niște dosare foarte dubioase legate de Plahotniuc, Dodon și așa mai departe”.

Menționăm că, cea de-a doua licitație pentru închirierea spațiilor comerciale ale aerogării a fost oprită. Se întâmplă având în vedere că, singura companie care a aplicat, Lagardere, nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală.

Aeroportul a anunțat că va iniția al treilea tender. Politicienii din opoziție și mulți experți consideră că în ambele licitații condițiile au fost scrise special pentru compania franceză Lagardère. Aceștia mai afirmau că în spatele ilegalităților se afla ministrul Infrastructurii Andrei Spinu, care favorizează trustul.

Acuzațiile însă au fost respinse. Licitațiile de la Aeroport sunt investigate într-un proces penal de Procuratura Anticorupție, care a pornit ancheta după ce, mai devreme, și CNA a inițiat o cauză administrativă cu privire la tender, iar angajații au fost audiați. Procuratura Anticorupție declarase atunci pentru Canal 5 că investighează acțiunile inclusiv prin prisma abuzului de serviciu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE