12.2 C
Chișinău

Stop Media Ban lansează o petiție oficială adresată instituțiilor europene: Actuala guvernare a Republicii Moldova încalcă grav drepturile presei | VIDEO

Stop Media Ban, organizație neguvernamentală, care luptă pentru drepturile jurnaliștilor, lansează o petiție oficială adresată instituțiilor europene. Organizația solicită autorităților moldovenești să pună capăt politicilor ostile față de mass-media și să se angajeze din nou să apere libertatea presei ca drept fundamental al omului și bază a democrației.

Potrivit sursei citate, actuala guvernare a Republicii Moldova încalcă grav drepturile presei, iar restricțiile asupra mass-media, precum și problemele legate de independența judiciară și corupția guvernamentală, au fost evidențiate și într-un raport recent al Departamentului de Stat al SUA, care a enumerat mai multe încălcări legate de interdicția mass-media, printre care: restricții serioase ale libertății de exprimare și ale presei, inclusiv cenzura și utilizarea sau amenințarea cu „legi” penale de calomnie pentru a restricționa exprimarea, restricții serioase ale libertății pe internet, dar și libertatea de asociere, inclusiv „legi” excesiv de restrictive privind organizarea, finanțarea sau activitățile organizațiilor neguvernamentale și ale societății civile;

Potrivit organizației, raportul Departamentului de Stat al SUA subliniază, de asemenea, că din cauza corupției și influenței politice care subminează independența justiției, jurnaliştii se confruntă cu obstacole în căutarea adevărului și a dreptății. Lipsa aplicării egale a legii subminează încrederea publicului și perpetuează incertitudinea, împiedicând mass-media să-și îndeplinească rolul de apărător al democrației. În acest context, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Stop Media Ban își reafirmă angajamentul neclintit de a apăra dreptul fundamental la libertatea presei. Organizația mai citează și un raport critic al OSCE, care la fel se referă la restricții ale libertății de exprimare și de întrunire.

Stop Media Ban susține că Moldova este un prim exemplu de țară care își propune aderarea la UE, dar nu respectă dreptul la libertatea de exprimare, recunoscut la nivel internațional.

Potrivit organizației, din 2022, libertatea presei în Moldova a înregistrat un declin rapid, după ce Guvernul a interzis difuzarea a 6 posturi TV de opoziție. Această tendință a continuat până în 2023, cu peste 20 de instituții media interzise și cu sute de jurnaliști împiedicați să-și facă treaba.

Restricțiile mass-media au coincis cu alegerile locale din Moldova în încercarea de a reduce la tăcere presa de opoziție. Acest lucru a fost criticat de OSCE, care a remarcat că: „Alegerile locale în Moldova s-au desfășurat cu calm și eficiență, candidații fiind în mare măsură capabili să facă campanie liberă, dar puterile largi ale comisiei guvernamentale pentru situații excepționale au fost folosite ca să restrângă libertatea de exprimare și de asociere, precum și dreptul de a participa la alegeri.”

Potrivit sursei citate, în calitate de candidat la aderarea la UE, Moldova trebuie să ia măsuri efective pentru a proteja dreptul cetățenilor moldoveni la libertatea de opinie. Pentru a proteja jurnaliştii şi angajații media în încercarea lor de a-şi îndeplini misiunea de purtători ai adevărului, Moldova trebuie să implementeze Legea europeană a libertăţii presei ca unul dintre pilonii aderării sale la Uniunea Europeană.

Reprezentanții guvernului nu au comentat deocamdată cele menționate.

Stop Media Ban este o organizație internațională a cărei misiune să protejeze drepturile jurnaliștilor și ale angajaților din mass-media de încălcarea dreptului la libertatea de exprimare. Organizația a fost înființată în Moldova după închiderea ilegală a șase posturi de televiziune independente. De atunci, Stop Media Ban luptă activ pentru drepturile jurnaliștilor, reprezentând interesele acestora în organizațiile europene și internaționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE