6.1 C
Chișinău

„Miroase a genocid”, „Asta se numește ”libertate” în ghilimele”. Opinia cetățenilor, despre acțiunile guvernării în raport cu închiderea a 13 posturi de televiziune | VIDEO

”Miroase a genocid” asta cred oamenii despre acțiunile celor de la guvernare în raport cu închiderea a 13 posturi de televiziune. De Ziua Internațională a Libertății Presei, i-am întrebat dacă ei cred că în țara noastră mai există presă liberă și iată ce răspunsuri am primit.

„Da sigur că nu este libertate, ea nu există. Atunci când rămân foarte multe posturi, multă lume a noastră, mulți colegi, eu tot am lucrat la televiziune, rămân fără post de muncă, asta înseamnă că tu îi lipsești și de drept și de salariu, asta miroase un pic a genocid. Să nu fie lucrurile astea, libertate presei, libertate oricărui om”.

„Iată au fost de la Moldova 1 și m-au întrebat ce înseamnă libertatea presei? Cum poate să fie libertatea presei în Moldova, dacă spui ceea ce nu-i place la putere și ea te închide? Care e libertatea? Doar sunteți martori la tot ce s-a făcut, așa că aici e foarte complicat”.

„Nu-i azi presă liberă, am să spun rusește ”asobennaya” în Moldova. Nu știu unde este, dar în Moldova nu-i. Ce se face, eu nu pot să înțeleg și cât asta o să se mai întindă, nu știu.
– Cum considerați, de ce nu există presă liberă?
– Dumneavoastră nu vedeți, lucrați în sferă. Fiindcă nu se dă voie omul să-și spună părerea lui și nu știu de ce, dar se numesc democrați, democrați. Democrația asta care o aduc ei din America și din Europa asta e dezastru, altfel nu pot să mă exprim”.

Oamenii mai spun că fiecare cetățean are dreptul să aleagă ce post de televiziune să urmărească, pentru a-și face propriile concluzi depsre cum merg lucrurile în țară.

„- Cum credeți, în țara noastră există libertatea presei?
– Nu prea.
-De ce?
– Eu cred că voi toți sunteți supuși presiunilor. Este foarte rău. Trebuie de avut încredere în oameni, fiecare gândește în felul său și el va găsi oriunde informația pe care-l interesează. Dacă au închis televiziunile, el va găsi în internet. Dacă va dori ceva să afle,va afla, dar faptul că au închis televiziuni, este foarte rău. Prin închiderea anumitor posturi, ei consideră că vor putea să influențeze mentalitatea oamenilor, dar cu asta nu-i influențezi pe ei. Informația o vor găsi oricum”.

„Din ceea ce și cât vedem la televizor, nu întotdeauna se respectă drepturile, nu întotdeauna celor care stau de partea aceasta de microfon acceptă să răspundă și nu știm cât de sincere sunt răspunsurile până la urmă. Este nevoie ca fiecare să-și spună opinia, că suntem de acord sau nu e altă întrebare și suntem până la urmă liberi. Fiecare decide care canal să-l asculte ce să asculte, cât să asculte, să filtrăm informația și atunci din mai multe surse vom alege o informație corectă”.

„Asta se numește ”libertate” în ghilimele, da? Presa liberă, televiziunea liberă, post de radio liber. Fiecare trebuie să-și exprime propriul punct de vedere, odată ce trăim într-o societate deschisă și demicratică, cred că ar trebui să acceptăm ceea ce avem la ziua de azi așa cum este situația reală, dar concluziile le va face fiecare om în parte, dar nu pentru el”.

„- Cum considerați, Guvernul a sistat licența a 13 posturi TV, acest lucru poate fi considerat democratic?
– Acesta nu, nu, acest lucru nu. Fiecare trebuie să aibă dreptul la o replică, aceasta este democrație adevărată și fiecare are dreptul să-și exprime punctul de vedere”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE