23.3 C
Chișinău

Militarii moldoveni vor participa la exerciții militare, condus de Comandamentul SUA în Europa și Africa: Instruirea va avea loc pe teritoriul Republicii Moldova | VIDEO

Militarii moldoveni vor participa, în perioada 9-16 mai, la exercițiul „Swift Response-2024”, condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Instruirea va avea loc pe teritoriul ţării noastre.

Potrivit comunicatului, la antrenament vor participa peste 400 de soldaţi din Brigada de Infanterie motorizată „Moldova”, Batalionul cu destinație specială „Fulger” al Armatei Naționale și militari din Divizia aeropurtate 82 din SUA.

În exerciţiu va fi implicată tehnica moldovenească, precum și două aeronave militare C-130 Hercules, din cadrul comandamentului SUA în Europa și Africa. Soldaţii vor efectua salturi cu parașuta în perimetrul localităților din raioanele Florești, Fălești și Bălți.

Totodată, vor fi executate trageri de luptă din armamentul ușor de infanterie la Centrul de Instruire al municipiului Bălți. Scopul antrenamentelor este dezvoltarea capabilităţilor şi creșterea nivelului de interoperabilitate între militarii participanți, precum și punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedurilor moderne de instruire militară individuală şi colectivă.

”Swift Response” face parte din exercițiul multinațional „Defender Europe 24” și este destinat forțelor speciale moldo-americane. Armata Națională participă la aceste antrenamente din 2021. „Swift Response-2024″ are loc în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru acest an.

Amintim că cele mai recente instruiri la care au participat militari moldoveni s-au desfășurat în perioada 1-19 aprilie. 150 de ostași sau antrenat alături de colegii lor români și americani, în cadrul unui exerciţiu multinațional, la centrele de instruire ale Armatei Naționale.

Întrebată de Canal 5 câte astfel de exerciții au avut loc de la începutul anului, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Ala Diaconu ne-a spus că instruiri și antrenamente au fost mai multe, conform planului pentru anul 2024, pentru fiecare unitate în parte. Potrivit ei, exercițiul din perioada 1-19 aprilie a fost primul multinațional din acest an, desfășurat în Moldova.

Altele două, tot multinaționale, au fost în luna martie, în România. La unul dintre acestea, “Justice Eagle 2024”, soldații noștri s-au instruit împreună tot cu cei români și americani. Iar la altul, au participat rezerviștii, dar și efectivul medical din Armata Națională.

Menționăm că la sfârşitul lunii trecute, Moldova a recepţionat un lot de echipamente medicale oferite gratuit de NATO, în valoare de aproape 700 de mii de euro. Este vorba de truse medicale individuale și colective, pentru unitățile militare. Tot în cadrul cooperării cu Alianța, până în 2027, în țară urmează să vină un ajutor din partea Uniunii Europene, de 50 de milioane de euro. De menţionat că Moldova a recepţionat anterior echipamente și utilaje de la NATO. Astfel, în 2023, Armata Națională s-a întărit cu 19 transportatoare blindate, mitraliere și drone. Și tot anul trecut, Polonia a trimis șase avioane cu arme și muniții la Chișinău.

Luna trecută, statele UE au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor noastre Armate. Asistența, pentru țara noastră, neutră militar, vine după ce Franța a promis sporirea ajutorului de apărare destinat Chișinăului, inclusiv prin trimiterea unui atașat militar. Cei 41 de milioane de euro sunt oferiți Moldovei la fix un an după ce suma de 40 de milioane de euro a fost aprobată pentru țara noastră de Consiliul European pentru ”echipamente, materiale și servicii neletale, inclusiv instruire tehnică”.

De asemenea Moldova a cumpărat un radar de supraveghere aeriană, cu 14 milioane de euro din bugetul de stat, iar la sfârșitul anului viitor urmează să ajungă și al doilea radar ce va costa 20 de milioane de euro.

În plus, ministrul Apărării ia în calcul și cumpărarea unui sistem de doborâre a țintelor aeriene.

În 2022, la câteva luni după declanșarea războiului în Ucraina, Uniunea Europeană a aprobat o asistență militară tot de 40 de milioane de euro. În plus, bugetul pentru apărare a început să crească treptat.

Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, până la aproximativ un miliard 700 de milioane de lei. Iar anul acesta este estimat la aproape 2 miliarde de lei, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație a fost redus cu 524 de milioane de lei față de cel din 2023, iar indexarea pensiilor urma să fie făcută cu doar 4% pentru că nu erau bani. Ulterior însă, după criticile din societate, guvernarea s-a răzgândit și a anunțat că acestea vor fi indexate cu 6%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE