Justiția în Republica Moldova continuă să fie selectivă, iar actul este influențat de un grup de interese din interior, care are susținerea unor reprezentanți din partea Guvernului. Sunt concluziile celui deal treilea raport de monitorizare a selectivității justiției penale, elaborat de Fredoom House. În acest context, autorii studiului au îndemnat partidul de la guvernare să trateze cu respect independența actorilor în justiție, fără imixtiuni în activitatea acestora.
Raportul privind monitorizarea selectivității justiției penale 2023–2024 scoate în evidență mai multe lacune. De exemplu, ”Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, PCCOCS, CNA și instanțele de judecată au fost expuse, în anumite perioade, unor influențe neconforme din partea unui grup de interese din interiorul justiției, care are susținerea unor reprezentanți din partea Guvernului. Acest grup a prezentat un interes mai mare față de anumite dosare ale oponenților guvernării, asta în timp ce în cazul altor persoane apropiate acestui grup de influență, comunicarea a fost una deficitară sau chiar a lipsit. Astfel, comunicarea publică pe dosarele de rezonanță a fost selectivă”.
Totodată, potrivit studiului, ”oponenții politici și ai grupului de influență din interiorul justiției au avut parte de o mediatizare intensă la etapa de pornire a urmăririi penale, cu percheziții și rețineri filmate de presă, scurgeri din dosare și linșaj public pe canale de telegram. Subiecții afiliați guvernării și grupului de influență din interiorul justiției au avut parte de o atitudine binevoitoare din partea organului de urmărire penală. Procuratura a încercat să ascundă de opinia publică denunțurile sau plângerile asupra subiecților afiliați sau să ofere o mediatizare cât mai redusă,
() Instituțiile ar fi efectuat modificări legislative, pentru a avantaja unele persoane anchetate”, au mai menționat autorii raportului.
În contextul celor expuse, partidul politic de la guvernare este îndemnat să trateze cu respect independența actorilor în justiție, fără imixtiuni în activitatea acestora, iar organelor de drept li se cere să comunice echilibrat în toate dosarele de rezonanță.
Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează cele menționate, iar reprezentanții Guvernului ne-au spus că studiul face o radiografie a celor mai complexe aspecte legate de reforma justiției.
DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Din acest raport deducem că este tare important să ducem la finalitate reforma justiției, care este o preocupare constantă a autorităților”.
Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Violina Moraru ne-a spus că Procuratura își exercită atribuțiile în strictă conformitate cu prevederile legale, întemeindu-și activitatea pe principiile egalității, imparțialității și transparenței.CNA, și Procuratura Anticorupție nu ne-au răspuns pentru o reacție, iar reprezentanții Ministerului Justiției ne-au spus că au recepționat solicitarea, dar nu cu comentat, deocamdată.
Săptămâna trecută, și Departamentul de Stat al SUA privind drepturile omului în Moldova a constatat că fenomenul corupției rămâne larg răspândit în țara noastră, iar independența justiției continuă să fie o problemă serioasă din cauza justiției selective. Într-un raport publicat se menționa că deși autoritățile moldovenești au luat unele măsuri pentru a combate corupția, acestea au fost în mare parte nereușite. Jurnaliştii de la canal 5 au apelat la reprezentanți guvernamentali pentru comentarii, dar nu am primit încă un răspuns.