2.2 C
Chișinău

Documentar BBC: Zilnic, circa 20 de bărbați ucraineni traversează ilegal frontiera Moldovei. Grănicerii ucraineni și moldoveni, implicați în schemă | VIDEO

În medie, 20 de bărbați ucraineni apți de luptă traversează zilnic ilegal frontiera Republicii Moldova pentru a nu fi înrolați. Ca să le fie permisă trecerea, ei achită între o mie și cinci mii de euro. Banii merg la grupările criminale, dar și la grănicerii ucraineni şi cei moldoveni, care acceptă să se implice în această așa-zisă afacere. Problema a fost raportată pe tot parcursul războiului, însă autoritățile pare că nu pot opri fluxul ieșirilor ilegale din moment ce acesta continuă. Subiectul a fost abordat și într-un film documentar realizat de BBC despre cum sunt prinşi la graniță cetățenii ucraineni care încearcă să scape ilegal de război.

Potrivit BBC, zilnic, în medie 20 de ucraineni încearcă să traverseze cele 12 km de frontieră cu Republica Moldova. Informațiile oficiale ale Poliției de Frontieră arată că încercări zădărnicite de a trece frontiera sunt raportate de mai multe ori pe săptămână. Cel mai recent caz a avut loc în 15 aprilie curent, când nouă bărbați din statul vecin au fost prinși la graniță.

Au dat câte 7000 de euro fiecare ca să ajungă la noi, unde au cerut azil. Banii sun plătiți pentru serviciile grupărilor care organizează trecerea, dar și grănicerilor ucraineni și polițiștilor moldoveni, ce acceptă să se implice în schemă, așa cum se spune în comunicatele oficiale ale Poliției de Frontieră.

La începutul acestei luni, trei polițiști de frontieră au fost concediaţi după ce o anchetă internă a arătat că au autorizat trecerea ilegală a frontierei pentru mai mulţi cetățeni ai Ucrainei. Dosarul, la fel ca multe altele, a ajuns pe masa procurorilor. Polițiștii de frontieră, care apar în documentarul BBC, explică trecerile dese ileagle, ce nu contenesc, prin securizarea proastă a unui sector al graniței.

DINU, ofiţer superior al Poliţiei de Frontieră, RM: „În dreapta mea vedeţi frontiera care ne separă de Ucraina. Este un sector cu risc mare atât pentru Moldova, cât şi pentru Ucraina, deoarece nu reuşim să-l securizăm în totalitate ca să oprim trecerea ilegală a frontierei de către ucraineni”.

De cealaltă parte, ucrainenii care fug din țara lor spun că nu o fac de zile bune. În interviul pentru jurnaliștii englezi, acest constructor, de 37 de ani din Kiev, care nu şi-a văzut familia de jumătate de an spune că a plecat pentru că îi era greu să supravieţuiască în Kiev.

EVGHENI, cetăţean ucrainean: „Merg la soţia mea şi doi copii în Anglia. Preţurile cresc, vrei să mănânci, trebuie să munceşti, dar de lucru nu-i, toată producţia lucrează pentru război”.

BBC relatează că Evghenii a evitat serviciul militar. Bărbaţii ca el fără experienţă de luptă nu au fost recrutaţi, deocamdată.

EVGHENI, cetăţean ucrainean: „Primii au fost luaţi cei care au fost în armată. Iar noi, restul, pur şi simplu aşteptăm să ne vină rândul. Dacă situaţia se va înrăutăţi, vor fi luaţi toţi, şi cei bolnavi. – Oamenii spun că asta e trădare… – Nu sunt de acord. Nu toţi sunt luptători. Nu trebuie atunci să ţii închisă toată ţara…”.

Majoritatea bărbaţilor, ca şi Evghenii, pornesc la drum noaptea. Potrivit BBC, granița dintre Ucraina şi Republica Moldova a devenit cel mai popular traseu ilegal. De la începutul războiului, de această cale s-au folosit peste 11 mii de persoane. Sunt cazuri ce au fost contracarate, dar câte care au avut loc și au rămas nedepistate nu știm.

O investigație publicată de BBC la sfârşitul anului trecut a relatat că, de la începutul războiului, aproape 20.000 de ucraineni au plecat ilegal din patrie pentru a evita recrutarea. Alți 21.000 au încercat să fugă din Ucraina, dar au fost prinși de autorități. Totodată, 19 persoane s-au înecat trecând râul Tisa de la graniţa cu România.

Câţi bărbaţi au murit în total, încercând să fugă din Ucraina, nu se ştie. Dar cei ajunşi în ţările vecine au dreptul să ceară azil. Solicitaţi de Canal 5 să comenteze informaţia precum că zilnic, în medie 20 de ucraineni încearcă să treacă ilegal graniţa cu Republica Moldova, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră ne-au sugerat să consultăm datele statistice publicate de instituţie în fiecare zi.

Astfel, potrivit situaţiei la hotar din perioada 21-28 aprilie, zilnic graniţa a fost traversată fraudulos de 24 de persoane, majoritatea dintre care, potrivit serviciului de presă, au fost ucraineni. Anterior, consilierul pentru comunicare al ministrului de Externe al Republicii Moldova, Igor Zaharov, a declarat că Chișinăul nu a extrădat și nu are în plan extrădarea refugiaților de vârstă militară în Ucraina.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE