30.2 C
Chișinău

„Să ne plecăm capetele deasupra osemintelor eroilor”. Membrii blocului „Victorie”, ambasadorul Federației Ruse, veterani și cetățeni de rând, au participat la ceremonia de înhumare la memorialul din Șerpeni a eroilor fără nume care au luptat împotriva fascismului pe teritoriul R. Moldova | VIDEO

Osemintele a 15 soldați ai Armatei Sovietice, care au murit în timpul operațiunii Iași-Chișinău, au fost înhumate la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”. Acestea au fost descoperite în cadrul expediției desfășurate de detașamentul “August” și a „Clubului rus istoric patriotic” în 2023. La ceremonia de înmormântare au participat deputații și reprezentanții partidului interzis “ȘOR”, membrii blocului „Victorie”, reprezentanții formațiunilor de opoziție, ambasadorul Federației Ruse și alți diplomați, veterani și cetățeni de rând.

Cei prezenți au adus un omagiu sacrificiului și curajului eroilor fără nume, care au luptat până la ultima suflare pentru a învinge fascismul – ideologia promovată de Germania nazistă, care a fost împărtășită de mai multe state europene – România, Ungaria, Italia, Finlanda.

Deputatul independent Denis Ulanov, ținând un discurs din numele Blocului „Victorie”, le-a reamintit reprezentanților guvernării PAS, să poarte panglica negru-orange, care amintește despre crimele Europei fasciste împotriva a milioane de oameni.

DENIS ULANOV, deputat independent: „Îndemn autoritățile noastre, care călătoresc așa de des în străinătate, să viziteze lagărele de concentrare. Noi am fost martorii acestui război și trebuie să facem tot posibilul ca să nu se repete. Să ne închinăm eroilor care au decedat atunci”.

Liderul mișcării de căutare a osemintelor eroilor sovietici și președintele Comitetului Național de Coordonare “Victorie” Alexei Petrovici a vorbit despre eroismul și curajul poporului moldovenesc în cel De-al Doilea Război Mondial și a declarat că va folosi în continuare panglica Sf. Gheorghe interzisă de autorități.

ALEXEI PETROVICI, președintele Comitetului Național de Coordonare “Victorie”: „Astăzi folosim panglica neagră-orange. Este un simbol al eroismului și curajului poporului nostru în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Un alt sens în acest simbol – nici eu, nici alții nu am pus și nu vom pune”.

Și fostul primar al municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a adus un omagiu ostașilor sovietici, care au murit pe platoul de la Șerpeni.

PAVEL VEREJANU, fost primar al municipiului Orhei: „Este important ca așa zile să fie comemorate, fiindcă doar datorită victoriei de pe meleagurile noastre este datoratră pacea și chiar astăzi avem un cer senin”.

La ceremonie au participat și mai mulți veterani ai celui Deal Doilea Război Mondial. Colonelul Vasile Litvinov a deplâns moartea eroilor fără nume, pe care i-a numit „salvatorii omenirii”.

VASILE LITVINOV, veteran: „Pe altarul victoriei a trebuit să punem milioane de vieți. Și printre ei – acești eroi fără nume, pe care îi conducem pe ultimul drum. Noi le spunem eroi fără nume – dar în realitate au nume de onoare – eliberatorii căzuți în război, luptând pentru împotriva libertate și independență, ei sunt salvatorii omenirii. Să ne plecăm capetele deasupra osemintelor eroilor”.

A depus flori la mormintele ostașilor și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova.

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Ruse în RM: „Poporul Moldovei cunoaște nu din auzite despre tragedia acelui război, care a adus multe vieți și a adus distrugeri colosale. Moldovenii, umăr la umăr în armata roșie multinațională, alături de armeni, azeri, kazaci, ucraineni, bieloruși, ruși, evrei, romi, au luptat pentru eliberarea țării lor de teribilul dușman care cucerise toată Europa continentală”.

Operațiunea Iași-Chișinău a avut loc în perioada 20-29 august 1944, între Armata Sovietică și aliații germano-români. În urma operațiunii Iași – Chișinău, trupele germane au suferit pierderi foarte mari – cel puţin 200.000 de soldaţi. Armata Sovietică a pierdut peste 13 mii de soldați, iar cea română 8000.

Potrivit datelor oficiale, în cel de-al Doilea Război Mondial au participat aproape 268 de mii de moldoveni. Dintre aceştia, în jur de 69.400 de mii nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă. De anul trecut, prin decizie a autorităților „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, a fost înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE