Protest la Consiliul Audiovizualului. Mai mulți jurnaliști, deputați ai Adunării Populare și cetățeni din Autonomia Găgăuză au organizat un miting în sprijinul companiei publice de televiziune și radio GRT. În această zi, CA trebuia să ia în considerare rezultatele monitorizării programelor GRT, pe baza rezultatelor cărora a ajuns la concluzia că conținutul acestora reprezintă o amenințare pentru securitatea statului. Aceste încălcări se pedepsesc cu amenzi mari și chiar cu revocarea licenței.
Oamenii s-au adunat în fața sediului CA înainte de de a începe ședința Consiliului.
ALEXANDR SUHODOLSKI, deputat în Adunarea populară a Găgăuziei: „Mâinile actualei puteri au ajuns și la televiziunea noastră și radio. GRT – care de mai bine de 30 de ani lucrează pentru Găgăuzia și relatează ce se întâmplă în Autonomia noastră. S-au legat de orice expresie și de fiecare vorbitor! Vor să ne închidă nu doar gura, dar și ochii și urechile și vor furniza informații care le convin doar lor!”.
ALEXANDR DULGHER, deputat în Adunarea populară a Găgăuziei: „Acesta este un atac fără precedent asupra libertății cuvântului, libertății de gândire, care se regăsc în Constituția RM.Noi vom apăra GRT și interesele cetățenilor găgăuzi peste tot și în toate instanțele. Indiferent de decizia luată, GRT va activa în beneficiul populației din Găgăuzia. Aceasta televiziune aparține poporului și este un patrimoniu național al Găgăuziei”.
VASILI DERMENJI, directorul executiv al companiei publice „Teleradio Găgăuzia”: „Eu sper că rezultatele ședinței de astăzi vor constata și vor arăta că este o greșeală și televiziunea va putea activa în continuare în același ritm și va vocifera toate părerile și gândurile cetățenilor găgăuzi”.
Oamenii spun că dacă le închid postul, nu vor mai avea ce privi.
„Sperăm că nu vor închide GRT!”.
„Nu vom avea la ce nu uita. Vor ca Găgăuzia noastră să dispară”.
Între timp, în cadrul ședinței, având în vedere rezultatele monitorizării, având în vedere că o astfel de încălcare a fost înregistrată pentru prima dată de către GRT, CA a hotărât aplicarea unei amenzi în valoare de 60 mii lei, fără a ține cont de argumentele reprezentanților GRT.
Reprezentanții puterii nu au venit cu o reacție la protest, iar purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas nu ne-a răspuns deocamdată. Joi, la Comrat a avut loc un protest de susținere a postului local de televiziune.
Într-o conferință de presă, directorul executiv al GRT, Vasili Dermenji, a spus că instituţia a fost exclusă de Consiliul Audiovizualului din lista serviciilor media obligatorii pe teritoriul ţării. Un alt semnal alarmant, potrivit lui Vasili Dermenji, au fost rezultatele monitorizării efectuate de Consiliul Audiovizualului în perioada 2-8 februarie, care a vizat emisiuni dedicate aniversării a 10 ani de la Referendum și sărbătorii oficiale a autonomiei – Ziua Unității Naționale.
Potrivit autorilor raportului, postul TV a fost o platformă prin intermediul căreia persoane publice au făcut declarații cu elemente de discriminare, îndemnuri la ură și cultivarea extremismului, divizarea societății și dezinformarea, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. În document se spune că discursurile oficialilor și ale personalităților publice ar fi conținut anumite narațiuni false care pun în pericol securitatea.
De exemplu, că Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă, care, de altfel, este indicat în Legea cu privire la statutul juridic special al autonomiei, că autoritățile centrale distrug autonomia, restricţionându-i competenţele, că Moldova își pierde statalitatea și valorile tradiționale, că Uniunea Europeană este echivalentă cu NATO, iar NATO echivalează cu războiul, iar cuvinte precum patriot găgăuz au fost pronunțate pentru un impact mai puternic asupra ascultătorilor.
Canal 5 a solicitat de la Consiliul Audiovizualului o reacție la declarațiile conducerii Găgăuziei și a companiei publice GRT. Purtătorul de cuvânt al instituției, Nicoleta Lupu, ne-a spus că poziția va fi prezentată după ce va avea loc ședința la care se va discuta această chestiune.
Pentru încălcările pe care CA le-a identificat în grila GRT, legea prevede cele mai severe sancțiuni: amendă de la 40.000 la 70.000 de lei, dacă acest lucru se întâmplă pentru prima dată. Pentru o încălcare repetată, penalitatea variază de la 70.000 la 100.000 de lei, iar o încălcare ulterioară, în termen de 12 luni, atrage după sine retragerea licenței.