-2.8 C
Chișinău

Abordare neutră sau propagandă politică? Ministrul Educației insistă în continuare ca în școli să fie discutate tema referendumului și integrării europene | VIDEO

Ministrul Educației, Dan Perciun, rămâne în continuare pe ideea că integrarea europeană și tema referendumului trebuie promovate în rândul elevilor, dar fără a face publicitate vreunui partid politic. Despre asta el a vorbit în cadrul unei emisiuni de la RLIVE TV.

În cadrul emisiunii a fost abordat subiectul de la liceul ”Mihai Eminescu” din Cimișlia, unde reprezentanți ai Guvernului au discutat cu elevii despre referendum, iar ministrul Educației a fost întrebat dacă în acest fel a fost făcută campanie de informare sau o campanie electorală. Perciun a declarat că nu desfășurarea scrutinului a fost subiectul de bază de la întâlnirea cu liceenii și cadrele didactice.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Reiterez ce am declarat și anterior. Încurajez fiecare profesor, fiecare director să promoveze ideea integrării europene. Această idee nu este despre un partid politic, nu este despre un președinte sau un ministru este despre un vector, o cale pe care trebuie să o parcursă această țară, dacă vrea să fie prosperă, liberă, să ofere cetățenilor săi trai decent”.

Amintim că la începutul lunii aprilie, la liceul ”Mihai Eminescu” din Cimișlia, reprezentantul Guvernului în acest raion, Cristina Olărescu a adunat elevii unei clase de a 12-a, cărora le-au fost distribuite ziare tipărite de PAS și li s-a vorbit despre referendum și alegerile prezidențiale din toamnă.

Olărescu i-a îndemnat insistent pe elevi să le vorbească celor apropiați despre cât de importantă este participarea la referendumul pentru integrarea în UE. Mai mult, ea le-a zis tinerilor că dacă nu vom fi parte a Uniunii Europene, elevii vor fi lipsiți de unele bunuri din școli.

CRISTINA OLĂRESCU, reprezentantul Guvernului în raionul Cimișlia: „Noi putem participa la procesul de aderare prin informare, prin dialogul nostru cu bunicii noștri, cu unii vecini sau chiar și cu unii colegi care împărtășesc o altă valoare sau altă poziție. O să fie referendumul și o să fie și alegerea președintelui”.

Ce se întâmplă dacă noi nu participăm și Republica Moldova nu aderă la UE?

Nu mai cumpărăm calculatoare, nu mai avem echipament pentru cabinetul de fizică. – Laboratoare în universități, laboratoare în instituții, așa experiențe nu mai avem. Televiziune limitată, nu mai știm ce înseamnă cumpărăm bilet și zburăm pentru o săptămână la verișoară în Italia, pentru că și asta se va întâmpla în momentul când noi vom lua alt vector și în final societatea noastră nu mai are viitor.

L-am întrebat atunci pe ministrul Educației, Dan Perciun, cum comentează ceea ce s-a întâmplat la liceul din Cimișlia și dacă nu consideră că acest lucru se aseamănă mai mult cu o propagandă politică în rândul elevilor.

El a spus că nu vede o problemă în îndemnul făcut în școală de promovare a ideii de integrare europeană.

În același timp, ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks a declarat, cu referire la referendum, că UE va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova, oricare va fi aceasta.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în RM: „Referendumul va fi o reflectare a voinței cetățeanului Republicii Moldova și noi vom respecta voința oamenilor, oricare va fi aceasta. Dacă ne uităm la sondaje, atitudinea cetățenilor față de Uniunea Europeană este destul de pozitivă. Dacă cetățenii Republicii Moldova vor decide că acesta nu este parcursul, calea lor, noi vom interacționa cu Guvernul atât timp cât autoritățile vor să se implice”.

Potrivit celui mai recent sondaj iData, realizat în februarie curent, puțin peste 50 la sută din moldoveni erau pentru aderarea țării la UE. Cifra acestora a scăzut, având în vedere că în toamna anului trecut, numărul lor era de peste 60 la sută. Amintim că membrul partidului ”Renaștere”, Vasile Bolea a sesizat anterior Comisia Electorală Centrală despre acțiunile partidului de guvernământ PAS, ai cărui reprezentanți au desfășurat, potrivit lui, acțiuni politice pentru promovarea referendumului, care nu a fost încă anunţat oficial.

Deputatul crede că astfel PAS a încălcat legea. Potrivit lui Bolea, în 6 și 7 aprilie, reprezentanții partidului de guvernământ au distribuit un ziar cu un tiraj de circa 350 de mii de exemplare în toată țara. Reprezentantul CEC, Pavel Postica, a declarat pentru Canal 5 că sesizarea parlamentarului va fi examinată conform procedurii.

Menționăm că 20 octombrie ar urma să fie data în care va fi organizat referendum republican constituțional și, totodată, alegerile prezidențiale din R. Moldova. Data este prevăzută în proiectul de hotărâre al Parlamentului avizat de Curtea Constituțională.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE