8.2 C
Chișinău

Viitorul „Canal 5” rămâne incert: La o lună după sistarea emisiei, nu a fost încă stabilită data următoarei ședințe a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale | VIDEO

La mai bine de o lună de când a fost sistată emisia Canal 5, nu se știe când va avea loc o nouă ședință a Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională și dacă va fi luată o altă decizie în privința postului nostru. Asta în condițiile în care, recent, membrii Consiliului au cerut documente suplimentare de la noi, iar la cele prezentate anterior nu au avut obiecții.

Reprezentanții Guvernului susțin că ședința Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională va fi anunțată public și vor cunoaște despre asta și părțile care trebuie să participe la masa de discuție. Deocamdată însă, nu a fost stabilită o dată.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Deci, în momentul în care se va întâmpla, vom comunica suplimentar, necesitatea de-a prezenta informații suplimentare argumentate ele nu sunt stipulate în acel proces verbal, ele de fapt se comunică la ședință nemijlocit. – Dar, totuși undeva este preconizată o dată, doar că în prealabil o să veniți oficial? – – Eu aș putea după conferința de presă pe care o avem să discutăm în regim de lucru și să anunț dacă este o dată preliminară deja stabilită în calendar sau dacă ea este examinată în regim de lucru, însemnând că se coordonează cu instituțiile, disponibilitatea când și cum poate fiecare instituție să participe la o astfel de ședință”.

În data de 20 martie, fără un anunț sau notificare a canalului, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution” fondatorul CANAL 5 și MAESTRO FM.

Documentul oficial însă a fost expediat în data de 22 martie, de către membrii Consiliului postului de televiziune. În scrisoare se menționează că directorul Serviciului Informații și Securitat a adus la cunostința membrilor Consiliului despre identificarea legăturilor de afiliere a companiei cu grupul Plahotniuc/Șor ”din următoarele considerente: Politica editorială și conținutul media a posturilor de televiziune „ORIZONT TV”.

„PRIME TV” și „PUBLIKA TV”, ale căror licențe de emisie au fost suspendate la sfârșitul lui decembrie anul trecut, au migrat către postul de televiziune „CANAL 5”; Adresa redacțională și a administratorului postului de televiziune „CANAL 5” se află pe str. Ghioceilor, fiind identică cu adresele „CANAL 2”, „CANAL 3″, ”PRIME” și „PUBLIKA TV”. Numărul de telefon al administratorului, plasat în Registrul furnizorilor de servicii media de televiziune al Consiliului Audiovizualului, este identic cu numărul de contact al administratorului „CANAL 2” și „CANAL 3″.

Având în vedere cele constatate, domnul Musteață a propus sistarea temporară a valabilității licențelor de emisie ale companiei SRL „MEDIA CONTENT DISTRIBUTION”, pentru perioada de timp necesară colectării și examinării de către Consiliu a informațiilor privind neconcordanțele sesizate în privința beneficiarilor efectivi”.

Ținem să menționăm că postul nostru de televiziune nu are nimic în comun cu furnizorii de servicii media numiți de șeful SIS. La Canal 5 lucrează angajați care au lucrat anterior la alte canale și nu numai la cele enumerate de SIS. Acesta este un proces firesc pe piața media, care se confruntă cu o lipsă mare de personal profesionist. Unii jurnaliști își schimbă locurile de muncă odată cu proiectele de autor. Și acest lucru nu este interzis de lege. Dar asta nu înseamnă o migrare a politicii editoriale.

În ceea ce privește adresa unde se află redacția și studiourile, închiriem, de fapt, spații și echipamente de la holdingul GMG care a funcționat anterior aici. Dar aceste spații erau goale și relațiile noastre comerciale au fost confirmate de documentele necesare. Iar Canal 5 nu este nici pe departe singurul chiriaș.

Referitor la contactele administratorului companiei, Registrul radiodifuzorilor media, la care s-a referit șeful SIS, este un document accesibil publicului publicat pe site-ul CA, iar aici puteți verifica cu ușurință că informațiile furnizate de Musteață nu sunt adevărate.

Redacția Canal 5 notează cu regret că astfel de argumente nu pot sta la baza unor suspiciuni grave și că doar pe baza unor astfel de suspiciuni, întreaga echipă va fi lipsită de posibilitatea de a munci, și de mijloacele de existență, pentru o perioadă nedeterminată de timp.

În contextul celor menționate, Canal 5 neagă toate aceste acuzații și reiterează că angajații său își fac munca echidistant și obiectiv. Mai mult, în numele echipei, este necesar să subliniem că postul nostru nu a comis nicio încălcare a legislației țării, ceea ce ar putea duce la o pedeapsă atât de gravă precum suspendarea licenței.

Canal 5 se află în mod constant pe primul loc în popularitate în rândul spectatorilor conform companiei care măsoară audiențele tv AGB. Și acesta este cel mai important semn de apreciere pentru munca noastră – încrederea și dragostea publicului.

Considerăm acțiunile autorităților o încălcare flagrantă a normelor democratice, precum libertatea de exprimare, independența editorială și libertatea de creativitate, garantate atât de Constituție, cât și de Codul Audiovizualului. La rândul nostru, ne vom apăra dreptul la muncă prin toate mijloacele legale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE