În Găgăuzia, există temeri că postul public de televiziune al autonomiei va fi închis. Directorul executiv al GRT, Vasili Dermenji, a calificat excluderea televiziunii din primele 20 de posturi din rețeaua distribuitorilor de servicii media, ca fiind o încălcare a dreptului de a difuza pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar președintele comisiei juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Diulgher, consideră că ultima monitorizare efectuată de Consiliul Audiovizualului este nefondată și părtinitoare din punct de vedere politic. În urma acestei verificări, CA a ajuns la concluzia că programele care au fost produse de GRT conțin idei care amenință securitatea statului, una dintre sancțiunile pentru aceste încălcări este revocarea licenței. Astăzi la Comrat a avut loc un protest de susținere a postului local de televiziune.
Compania publică „Teleradio Găgăuzia” își exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente ce vizează cel mai mare post TV din autonomie.
Într-o conferință de presă, directorul executiv al GRT, Vasili Dermenji, a spus că instituţia a fost exclusă de Consiliul Audiovizualului din lista serviciilor media obligatorii pe teritoriul ţării.
VASILI DERMENJI, directorul executiv al companiei publice „Teleradio Găgăuzia”: „Televiziunea Găgăuziei a fost exclusă din lista „must carry” pe teritoriul Republicii Moldova. Practic din această săptămână, GRT în rețeaua Moldtelecom nu se mai află în top 20, ci pe locul 910, dacă nu greşesc. GRT este o societate publică, la fel ca „Teleradio Moldova”. În prezent, acțiunile Consiliului Audiovizualului încalcă dreptul nostru de emisie pe întreg teritoriul Republicii Moldova, deşi noi îndeplinim toate condițiile cerute pentru dezvoltarea producţiei proprii în anumite volume. Noi corespundem tuturor criteriilor necesare. Dar, din păcate, conform deciziei CA, vom fi pe lista „must carry” doar pe teritoriul Găgăuziei”.
Un alt semnal alarmant, potrivit lui Vasili Dermenji, au fost rezultatele monitorizării efectuate de Consiliul Audiovizualului în perioada 2-8 februarie, care a vizat emisiuni dedicate aniversării a 10 ani de la Referendum și sărbătorii oficiale a autonomiei – Ziua Unității Naționale.
Potrivit autorilor raportului, postul TV a fost o platformă prin intermediul căreia persoane publice au făcut declarații cu elemente de discriminare, îndemnuri la ură și cultivarea extremismului, divizarea societății și dezinformarea, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. În document se spune că discursurile oficialilor și ale personalităților publice ar fi conținut anumite narațiuni false care pun în pericol securitatea. De exemplu, că Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă, care, de altfel, este indicat în Legea cu privire la statutul juridic special al autonomiei, că autoritățile centrale distrug autonomia, restricţionându-i competenţele, că Moldova își pierde statalitatea și valorile tradiționale, că Uniunea Europeană este echivalentă cu NATO, iar NATO echivalează cu războiul, iar cuvinte precum patriot găgăuz au fost pronunțate pentru un impact mai puternic asupra ascultătorilor.
Şeful de la Teleradio Găgăuzia, care şi-a exprimat dezacordul categoric cu aceste concluzii. Aceste acuzații sunt respinse și de Adunarea Populară din Găgăuzia, care este fondatorul companiei publice de televiziune și radio din autonomie. Comisia juridică a analizat conținutul emisiei și nu a depistat nicio încălcare.
ALEXANDR DIULGHER, președintele Comisiei juridice a Adunării Populare din Găgăuzia: „Ei analizează detaliat politica editorială în sine, încă o dată vreau să menţionez cel mai important lucru, nu emisiunile care ar fi îndemnat la agresiune, ar fi difuzat asta, ci participarea personalităților publice, a demnitarilor din Găgăuzia, care au participat la emisiune și și-au exprimat opiniile. Precum că situația este de așa natură că Moldova trebuie să aibă un statut de nonbloc, să mențină neutralitatea permanentă, precum că nu acceptăm alianțe militaro-politice ale NATO și altele. Declarațiile acestor oameni sunt părerea întregului popor din Găgăuzia. Împotriva militarizării. Suntem pentru relaţii de prietenie cu toate țările, pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu Federația Rusă, ca să nu prietenim cu cineva împotriva cuiva, cu Turcia, cu toate țările să dezvoltăm relații în interesul dezvoltării patriei noastre comune Moldova”.
Alexandr Diulgher a subliniat că postul public de televiziune al Găgăuziei este o platformă pentru diferite puncte de vedere, inclusiv cele care nu coincid cu poziția partidului de guvernământ din Moldova.
Președintele Comisiei juridice a spus că raportul Consiliului Audiovizualului este neîntemeiat, concluziile documentului sunt neconsistente şi angajate politic. Diulgher consideră că monitorizarea CA este selectivă, întrucât, în opinia sa, la posturile proguvernamentale se fac declarații jignitoare la adresa poporului găgăuz și niciuna dintre aceste televiziuni nu a fost pedepsită pentru asta.
Cu o reacţie a venit și Legislativul autonomiei.
„Adunarea Populară din Găgăuzia își exprimă îngrijorarea extremă și condamnă evenimentele recente privind atacurile sistematice asupra televiziunii găgăuze și instituirea cenzurii de către autoritățile Republicii Moldova. Libertatea presei de exprimare sunt principii fundamentale ale unei societăți democratice, iar atacurile împotriva presei independente constituie o încălcare gravă a principiilor democratice. Astfel de acțiuni contravin principiilor statului de drept și normelor dreptului internațional. Adunarea Populară din Găgăuzia îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri imediate pentru stoparea tuturor formelor de presiuni și ingerinţe în activitatea televiziunii găgăuze. Insistăm pe o investigaţie independentă a tuturor incidentelor legate de atacurile asupra presei independente și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, se arată în declarația semnată de președintele Legislativului din autonomie, Dmitri Constantinov.
Un miting în susținerea GRT a avut loc joi la Comrat.
La sediul companiei s-a adunat colectivul de peste 50 de oameni și telespectatori fideli, care au venit să-și susțină postul TV preferat.
VALENTINA COROLIAC, redactorul-șef al GRT: „Pentru ce au fost create mass-media, pentru ce? Pentru a reflecta activitatea puterii. De ce nu-i place munca noastră? Pentru că guvernarea nu lucrează. Mă întreb de ce nu sunt închise cabinetul de miniștri și ministerele? De ce au admis scăderea nivelului nostru economic, creşterea inflației? De ce? De ce ne închid, iar ei nu pleacă?”.
„Toţi au posibilitatea să se expună – parlamentarii din opoziție, de la putere, cei care susțin conducerea şi cei care sunt împotrivă. De fapt, nu a fost avut niciodată până acum că GRT este gata să deschidă ușile pentru ca oricine să vină și să se expună”.
Canal 5 a solicitat de la Consiliul Audiovizualului o reacție la declarațiile conducerii Găgăuziei și a companiei publice GRT. Purtătorul de cuvânt al instituției, Nicoleta Lupu, ne-a spus că poziția va fi prezentată după ce va avea loc o ședință la care se va discuta această chestiune, programată pentru 26 aprilie.
Pentru încălcările pe care CA le-a identificat în grila GRT, legea prevede cele mai severe sancțiuni: amendă de la 40.000 la 70.000 de lei, dacă acest lucru se întâmplă pentru prima dată. Pentru o încălcare repetată, penalitatea variază de la 70.000 la 100.000 de lei, iar o încălcare ulterioară, în termen de 12 luni, atrage după sine retragerea licenței.