8.2 C
Chișinău

„Dreptate pentru Ana-Maria!”. Zeci de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, cerând înăsprirea pedepselor pentru violența asupra femeilor | VIDEO

”Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, asta au strigat la un flash-mob, în Piața Marii Adunări Naționale, zeci de oameni care nu au putut sta indiferenți față de cazul tinerei de 19 ani din Orhei, omoară cu bestialitate în raionul Telenești. Cei veniți la acțiune au adus cu ei baloane și pancarte pe care erau scrise diferite mesaje, în unele dintre care spuneau că nu se simt în siguranță în Republica Moldova. Oamenii au cerut guvernării să-i audă și să introducă pedepse mai dure pentru autorii unor atrocități, precum cea care a zguduit zilele trecute întreaga țară.

Participanții la flash-mob spun că ei condamnă toate formele de violență, de cele mai mici până la unele brutale, cum a fost uciderea Anei-Maria. Totodată, ei afirmă că vor să se simtă în siguranță în Moldova, prin urmare au chemat autoritățile să muncească pentru a le asigura oamenilor acest sentiment.

LILIA DANESCU, membru al organizații Coaliția Națională „Viața fără Violență”: „Vrem o societate în care să nu ne simțim în frică să ieșim în stradă în care să avem spații sigure acasă, la școală, la lucru și în stradă. Vrem acțiune din partea autorităților publice pentru că violența să fie prevenită, condamnată, pedepsită. Vrem acțiuni și vrem justiție pentru Ana-Maria și pentru toate femeile care au suferit”.

Unii au spus direct că instituțiile statului din domeniul securității și a asigurării ordinii nu-și fac treaba.

„Transmitem un mesaj clar prin care ajunge să ascundem faptul că la noi nu se întâmplă probleme, la noi cu securitatea este bine. Nu este bine, iar faptul care s-a întâmplat din pacate această năpastă care a lovit societatea Republicii Moldova demonstrează că nota pe care o primește instituția responsabilă pentru securitatea cetățenilor Republicii Moldova este de nota 2”.

În plus, oamenii cer schimbarea legislației, astfel încât căutările persoanelor dispărute să înceapă mult mai repede.

„Poliția mult mai rapid să acționeze la astfel de cazuri. Ar trebui cu mult mai repede. Când se întâmplă așa cazuri, că dacă o să sunăm la poliție și vom spune că iaca am văzut un caz care este pericol pentru viața omului, poliția imediat trebuie deja să fie alertată și să vină la fața locului cât mai rapid”.

Legea trebuie schimbată și în cazul agresiunii domestice, spun oamenii. Ei cer ca persoanele care au manifestat comportament neadecvat să fie izolate de societate, astfel prevenindu-se alte eventuale tragedii.

„Să fie nu pe ideea că a ok pe agresor îl înlăturăm de casă la trei săptămâni, patru, o lună maximal. Eventual achită o amendă pe care iarăși din bugetul familiei, pentru că noi știm că rata de femei independente în Moldova este foarte mică. Respectiv, femeile sunt independente de bărbați, bărbații achită amenzile pentru ei din banii comuni. Ulterior, se duce acasă și bate femeia că din ce cauză mai dat la poliție. Așa funcționează la noi”.

Flash-mob-ul a fost organizat de organizația Femei pentru Femei și Coaliția Națională „Viața fără Violență”, o rețea din 21 organizații ce oferă servicii și asistență femeilor trecute prin agresiune.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE