7.7 C
Chișinău

Raport Promo-LEX: Audiențele directe între deputați și cetățeni rămân, în continuare, un instrument lipsit de transparență | VIDEO

Audiențele directe între deputați și cetățeni rămân, în continuare, un instrument lipsit de transparență. Cel puțin asta arată un raport prezentat de Asociația Promo-Lex, care declară că toate activitățile desfășurate de aleșii poporului trebuie să fie reflectate într-o manieră transparentă, atât cele care au vizat interacțiunea cu cetățenii sub forma audiențelor, cât și cele care au vizat alte interacțiuni și discuții cu cetățenii, inclusiv cele politice.

Promo-LEX susține că a analizat paginile de Facebook a celor 93 de deputați ai Legislaturii a XI-a care dețin pagini de Facebook, iar experții au constatat că informațiile privind audiențele acordate cetățenilor la Parlament și în teritoriu lipsesc.

„Evidențiem o tendință îngrijorătoare în practica actuală a aleșilor poporului de a nu informa cetățenii despre programul și audiențele desfășurate. Or, audiențele rămân, în continuare, un instrument lipsit de transparență; atestăm, în continuare, lipsa unui dialog deschis, sistemic și permanent între aleșii poporului și cetățeni. În perioada 1 august 2023 – 16 aprilie 2024 au fost identificate doar 68 de postări prin intermediul cărora cetățenii sunt informați despre programul de audiență și doar 7 postări despre audiențele desfășurate;72% din deputați nu utilizează Facebook-ul ca instrument de comunicare și informare a cetățenilor despre programul audiențelor și audiențele desfășurate, în condițiile în care, la începutul anului 2024 rata de penetrare a internetului în Moldova a atins cota de 63,5% iar numărul de utilizatori ai rețelelor sociale a crescut cu 31,5% față de anul 2023 – atingând cota de 60,6% din totalul populației 18+”, se arată în mesajul Asociației.

Experții susțin că conform informațiilor disponibile public, majoritatea audiențelor – 34, au fost organizate în spațiile APL, 26 au avut loc la organizația teritorială PAS, iar câte 4 – la Parlament și în diasporă.

„Fiind în serviciul poporului, considerăm că, deputații ar trebui să asigure organizarea audiențelor cu prioritate în sediul APL, și mai puțin în cadrul organizațiilor teritoriale de partid”, se mai spune în postare.

Datele Promo-Lex mai arată că, din 1 august 2023 și până 16 aprilie 2024, cele mai multe postări despre programul audiențelor cu cetățenii le-a făcut deputatul PAS, Dorian Istratii – 9 la număr.

Acesta este urmat de colegele sale de partid – Valentina Ghețu și Efimia Bandalac cu șapte postări. Ceilalți deputați, în cele opt luni, au publicat mai puține postări prin care au informat cetățenii despre programul audiențelor.

Potrivit datelor Promo-Lex, cele mai multe audiențe – 30 la număr au fost desfășurate în regiunea de centru a țării precum Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Nisporeni, Orhei, Ungheni, în regiunea de nord au avut loc 27 de audiențe, iar în regiunea de sud a țării – 4;

În acest context, experții remarcă o abordare pasivă, lipsită de interesul deputaților de a informa cetățenii despre activitatea desfășurată. Promo-LEX susține că în exercitarea mandatului deputații sunt în serviciul poporului iar înștiințarea cetățenilor reprezintă o condiție esențială pentru exercitarea în mod transparent a atribuțiilor de bază.

Totodată, instrumentul audiențelor reprezintă un act de implicare directă și concentrare a atenției deputaților asupra problemelor, provocărilor, așteptărilor și întrebărilor cetățenilor în vederea identificării soluțiilor și oferirii de răspunsuri. Iar mediatizarea audiențelor, deopotrivă cu celelalte activități, reprezintă a dovadă clară și puternică a dialogului deschis cu cetățenii.

Potrivit experților, cetățenii informați corect nu pot fi manipulați, iar dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit.

Nici reprezentanții puterii și nici serviciul de presă al Parlamentului nu a comentat mesajul Asociației.

Anterior, Promo-Lex a criticat de mai multe ori partidul de guvernământ pentru lipsa de transparență și obligativitatea discuțiilor publice în pregătirea regulamentelor. Potrivit unui raport recent al asociației, fiecare al doilea proiect parlamentar este votat cu încălcarea transparenței. Iar la ședința plenară din 15 februarie, Legislativul a înregistrat un anti-record. Agenda ședinței a fost modificată în proporție de 766%, o cotă fără precedent, scrie PromoLEX.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE