-0.6 C
Chișinău

În secolul 21, copiii din 88 de școli din Moldova continuă să meargă în toaletele din curte: Într-un număr mare de instituții, profesorii și elevii aduc hârtie igienică de acasă | VIDEO

În secolul 21, copiii din 88 de școli din Moldova continuă să meargă în toaletele din curtea instituției în care învață. În alte 546 de școli există toalete cu apă în interior, dar și acolo elevii folosesc doar veceul de afară. Și doar în 39 de instituții, copiii folosesc toaletele uscate, cu acces din interiorul clădirii. Datele au fost prezentate la o masă rotundă organizată la Parlament de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Corina Andronic, reprezentanta UNICEF în Moldova a prezentat situația în scoli la capitolul normelor sanitare. Potrivit ei, instituțiile în care elevii merg doar la toaletele din curte nici măcar nu au fost proiectate cu spațiu pentru aceste necesități.

CORINA ANDRONIC, reprezentanta UNICEF: „Avem școli care au încercat să soluționeze pe alocuri problema, creând spații în interior, dar avem foarte multe școli, peste 500, care continuă să utilizeze latrinele din curtea școlilor în paralel cu blocurile sanitare existente în interior. Explicații sunt foarte multe. Fie că nu au suficientă apă pentru a le gestiona în interior, fie că se confruntă cu lipsa rețelei de canalizare. Unele școli au documentat și faptul că este mult prea scump să transporte apa uzată către o stație de epurare. Respectiv, limitează accesul sau permit doar copiilor din clasele primare, doar personalului”.

În cadrul evaluării UNICEF a fost analizat și aspectul asigurării intimității elevilor. S-a constatat că toaletele în peste 200 de școli, blocurile sanitare oferă un nivel scăzut de intimitate, neavând ușă, ci doar pereți laterali.

De asemenea, în 67 de instituții, blocurile sanitare nu au pereți despărțitori, deși au fost prevăzute spații separate pentru băieți și fete.

CORINA ANDRONIC, reprezentanta UNICEF: „Partea care ne pune în gardă, dincolo de dotarea acestor cabine, este și numărul limitat de cabine de toaletă disponibile copiilor în școlile cu un număr mai mare de elevi. Deși norma sanitară recomandă o cabină la fiecare 40 de elevi, avem situații când o cabină este cam aproape la o sută de elevi ca și exploatare. Aceasta are impact asupra practicilor de întreținere și funcționare a blocurilor sanitare”.

Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru a atras atenția și asupra faptului că mai mult de 15 la sută din școlile rurale sunt aprovizionate cu apă din fântânile freatice, fapt ce denotă o nivel ridicat de poluare a acestora.

ION ȘALARU, directorul adjunct al ANSP: „Problema este că aceste surse nu sunt protejate ele sunt ușor supuse poluării și dacă facem o analiză, o trecere în revistă a rezultatelor din ultimii ani, vedem că cea mai mare problemă a acestora este conținutul ridicat de nitrați și avem trei sferturi din aceste fântâni conțin nitrați în concentrații mai mari de 50 de miligrame pe litru și de asemenea în proporție de 40-45 la sută sunt contaminate microbian. Aici trebuie să avem în vedere și aspectele ce țin de calitatea apei acolo unde există sistem de apeduct și unde există sondă arteziană”.

Evaluarea mai arată că „doar 285 de instituții oferă suficientă hârtie igienică pe tot parcursul anului școlar. 428 de instituții achiziționează hârtie igienică, dar nu suficientă, iar alte 255 de școli nu procură hârtie igienică. Opt instituții de învățământ oferă în mod constant produse de igienă menstruală elevelor, în timp ce alte 208 instituții le oferă doar pentru urgențe și numai prin intermediul personalului medical al instituției”.

Astfel, experții UNICEF au recomandat autorităților să fie construite blocuri sanitare interioare în instituțiile de învățământ care nu au facilități în interior, asigurând că acestea sunt accesibile pentru copii și adulții cu dizabilități. Este indicată și reparația blocurilor sanitare, precum și sporirea numărului de instalații pentru spălatul mâinilor.

Între timp, miniștrii au avut grijă să-și asigure hârtie igienică, și nu una simplă, ci de calitate lux, pe care dau jumate de milion de lei. Totodată, în școlile din țară, profesorii și elevii aduc obiectul de igienă de acasă. Ministrul Educației, Dan Perciun, declara anterior că în 2023 vor fi renovate sau create blocuri igienico-sanitare în școli din 14 raioane, selectate în urma unui concurs. În acest sens, Guvernul a alocat 25 de milioane de lei, iar UNICEF – 4,3 milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE