-0.6 C
Chișinău

Cerere de anulare a rezultatelor alegerilor locale din noiembrie: Deputații independenți și membrii partidului interzis „ȘOR” solicită invalidarea scrutinului | VIDEO

Deputații independenți și membrii echipei partidului interzis „ȘOR” au depus o cerere la Comisia Electorală Centrală prin care cer anularea rezultatelor alegerilor locale din noiembrie anul trecut. Solicitarea vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările operate de PAS la Codul Electoral, care au restricționat dreptul a mii de reprezentanți ai Partidului Șor, declarat ilegal, de a candida.

Într-o cerere semnată la 12 aprilie, câțiva deputați, printre care Marina Tauber și Reghina Apostolova, îi solicită Comisiei Electorale Centrale să dispună anularea rezultatelor alegerilor generale locale din 5 și 19 noiembrie 2023. Mai mult, autorii solicitării vor să fie anunțată o nouă dată a scrutinului local și alegerile să se repete.

”Așa cum am promis anterior, am inițiat procedurile legale pentru anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023. Astfel, la CEC a fost depusă o cerere pentru anularea actelor de confirmare a rezultatelor alegerilor.

Este logic ca acestea să fie recunoscute ca fiind nevalabile, având în vedere că mii de persoane nu au putut candida din cauza restricțiilor impuse de PAS”, a declarat deputatul independent Marina Tauber, se arată într-un comunicat emis de Partidul interzis ”ȘOR”.

Solicitarea vine după ce, la 26 martie, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituționale modificările operate de PAS la Codul Electoral, care au restricționat dreptul a mii de persoane, din partea formațiunii scoase în afara legii, de a candida.

„Astfel, cetățenii au fost privați de dreptul la o alternativă. În asemenea condiții, nu putem vorbi despre alegeri libere”, a menționat deputatul Reghina Apostolova.

Anterior, Comisia de la Veneția și observatorii OSCE au exprimat o opinie similară cu cea a Curții Constituționale. ”În aceste condiții, este necesară organizarea unor alegeri repetate”, consideră reprezentanții formațiunii interzise, care menționează că deși nu-și prea pun mari speranțe în Comisia Electorală Centrală, o instituție care, în opinia sa, este complet subordonată politic PAS-ului, vor continua să lupte pentru dreptate în toate instanțele naționale și internaționale.

Am solicitat un comentariu de la CEC, dar purtătorul de cuvânt al instituției, Rodica Sîrbu nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaj. Anterior, instituția a negat informațiile că ar fi subordonată politic. Amintim că, în iulie anul trecut, deputații PAS au votat un proiect de lege care prevede ca membrii din conducerea Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegerile locale din acest an și nici la cele parlamentare sau prezidențiale. Reprezentanții formațiunii politice au calificat decizia majorității parlamentare drept „ilegală” și „neconstituțională”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE