3.9 C
Chișinău

„Președintele a încălcat Constituția, jurământul și legea”. Experții critică dur decizia CC de a da unde verde pentru modificarea Constituției prin referendum | VIDEO

Decizia Curții Constituționale de a da unde verde pentru modificarea Constituției prin referendum a stârnit reacții în rândul experților. În cadrul emisiunii Puls de la Canal 5, doctorul în drept Alexandru Cuznețov a spus că desfăşurarea plebiscitului nu este legitim. La acest subiect s-a expus și profesorul Teo Cîrnaț, care susține că șeful statului nu este în drept să modifice Constituția. Avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu, a calificat modificarea Constituției prin referendum ca o escrocherie politică și juridică.

Alexandru Cuznețov susține că Legea Supremă a țării poate fi modificată cu votul a 2/3 din deputați, iar încercările de a se interveni prin referendum încalcă normele statului de drept.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, doctor în drept: „Pe lângă faptul acesta, când ne ducem la segmentul „referendum” observăm că el este mai mult privit ca o familiarizare, sau, în cazul de față, să aflăm opinia cetățenilor privind un segment, dar nu este un mecanism de modificare. Curțile Constituționale din perioada 2013-2024 nu se mai uită la nimic. Nici la actul suprem, nici la tradiții, nici la Declarația de Independență a R. Moldova. Adică fac ce vor. Toți vin cu fraza asta, la altă frază nu se uită nimeni. „Orice decizie a Curții Constituționale este irevocabilă și nu poate fi discutată”, și punctum”.

Expertul Teo Cîrnaț este de părere că prin indicația pe care a dat-o Parlamentului pentru a iniția referendumul, Maia Sandu, de fapt, a folosit deputații, pentru a-și materializa propria idee.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Președintele Sandu nu are dreptul de a iniția un referendum constituțional. Și atunci când în decembrie Maia Sandu a lansat această inițiativă, ea a încălcat Constituția, jurământul și legea. În prezent, Maia Sandu, sub masca deputaților, și-a materializat ideea de organizare a unui referendum constituțional”.

Politologul Ian Lisnevschi afirmă că modificarea Constituției creează un precedent în plus care nu ne va permite să devenim țară europeană.

IAN LISNEVSCHI, politolog: „În UE nu se permit țările cu precedente grave care pot duce la destabilizarea țării. În momentul în care guvernarea încalcă orice lege și o modifică în folosul său, iar un exemplu este și Codul Electoral…este o regulă când nu se permite să modifici Codul Electoral cu un an înainte sau pentru alegerile care urmează, orice modificare la Codul Electoral intră în vigoare deja după alegeri și asta este un principiu și o regulă a țărilor democratice, iar din momentul în care tu o modifici, tu devii o țară autoritară. UE nu permite ca membri să devină unele țări autoritare sau țările cu astfel de precedente pe care le-am menționat, de aceea, noi suntem tot mai departe și mai departe de UE”.

Lisnevschi este de părere că s-a mers pe modificarea Constituție, deoarece PAS era conștient că nu va găsi voturile necesare pentru schimbarea Constituției în Parlament, având în vedere că ei sunt 62 de deputați, iar Constituția poate fi modificată cu votul a 67 de parlamentari. Totodată, politologul susține că guvernarea nici nu a încercat să discute cu deputații din opoziție la acest subiect.

IAN LISNEVSCHI, politolog: „Atunci când tu vorbești despre integrarea europeană, tu în primul rând trebuie să faci unele mișcări pentru acest lucru și nu să scrii în Constituție, ilegal că tu vrei să aderi la UE, nu așa se aderă, sunt multe reguli, principii democratice, pentru că astfel poți să te numești țară dezvoltată, dar atunci când tu modifici, pentru că așa îți este mai comod, lucrurile vor fi taxate și prima taxare noi am primit-o de la CEDO, în ceea ce ține de cazul Stoianoglo, noi am primit de la Comisia de la Veneția în ceea ce ține de modificarea Codului Electoral, acestea sunt primele semne. Dacă RM nu se va opri și nu va merge pe partea democratică, situația va fi cu mult mai gravă”.

Avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu, a calificat modificarea Constituției prin referendum ca o escrocherie politică și juridică.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: „Pentru procedura de revizuire a Constituției este nevoie de 50+1 din toți alegătorii înscriși în lista de alegători, Codul electoral actual nu prevede modalitatea de referendum consultativ și constitutional. La referendumul consultativ este vorba despre o marjă de participare din 33% din numărul alegătorilor și adoptarea soluției ca să fie acceptat cu 17 sau 16,5% din alegători. Corespunzător, cu 16,5% din alegători poți modifica Constituția, este asta o garanție pentru Constituție? Să mă scuzați, da asta este un șiretlic juridic. Însăși referendumul este un șiretlic și politic, și juridic. Voronin cel mai mult a făcut ca astăzi baza integrării europene să existe. Chiar și Ministerul Integrării Europene, primvicepremier era persoana dată a integrării europene, dar ce a făcut actuala guvernare? I-a divizat în Ministerul de Externe și Ministerul Integrării Europene. Voronin astăzi are o echipă de deputați care ajunge pentru modificarea Constituției în cadrul Parlamentului, de ce nu discută cu el? Ei atât sunt de aroganți, atât de mult se iubesc pe sine că nu pot discuta cu propria umbră. Însăși referendumul este un șiretlic și politic, și juridic”.

Maia Sandu nu a venit cu o reacție la cele menționate de experți, iar responsabilii de la Președinție nu ne-au răspuns pentru un comentariu. Am încercat să obținem și poziția fracțiunii PAS la cele declarate, dar purtătorul de cuvânt a fracțiunii, Adriana Vlas nu ne-a răspuns deocamdată.

Marți, 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea ConstituțieI. Astfel, referendumul pentru aderarea la UE, ar putea fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”. De altfel, atunci când au depus la Curte proiectul de lege privind modificarea Constituției prin referendum, deputații PAS, Vasile Grădinaru și Veronica Roșca au părut că știau deja răspunsul. Încă atunci, până ca magistrații să-l dea, ei au anunțat că în 8 aprilie va fi dat start tuturor procedurilor pentru desfășurarea plebiscitului.

Amintim că, pe 8 aprilie, prima versiune a proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în vederea introducerii parcursului european în legea supremă, a fost făcut publică. În aceeași zi, documentul a fost supus consultărilor publice, la Parlament. Documentul a provocat din start nemulțumirea unora dintre participanții la discuții.

Mihai Corj, de exeplu, președintele asociației juridice Lex Scripta, a spus că societatea civilă și liderii de opinie au primit prea puțin timp pentru a se expune asupra proiectului și că referendumul ar putea atenta la statutul de suveranitate al țării. Anterior, organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale a fost criticată de mai mulți politicieni, printre care deputați socialiști, și lideri ai unor partide extra parlamentare, unii dintre care au declarat că PAS vrea să-și promoveze astfel imaginea.

Organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale a fost criticată de mai mulți politicieni, printre care deputați socialiști din opoziție, și lideri ai unor partide extra parlamentare, unii dintre care au declarat că PAS vrea să-și promoveze astfel imaginea. Asociația Promo-LEX, de asemenea, a recomandat Parlamentului să-și revadă decizia de a desfășura referendumul republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Potrivit organizației, subiectul integrării europene este unul de interes public strategic pentru Moldova și „nu trebuie „monopolizat” în scop electoral de o anumită forță politică”.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne! Semnați petiția adresată conducerii țării!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE