Votul prin corespondență ar putea costa bugetul țării în jur de 13 milioane de lei. Despre aceasta a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, luni, la un club de presă. Aceasta a făcut calculele pentru patru birouri electorale destinate alegătorilor care vor vota din Canada și Statele Unite ale Americii.
Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, calculele au fost făcute reieșind din numărul de alegători care pot vota la o singură secție de votare, dar includ și activitatea membrilor unui birou electoral.
ANGELA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Primul buget indică cu tot cu achitarea tuturor remunerărilor pentru activitatea membrilor biroului electoral. De altfel în acel calcul intra și activitatea unui consiliu electoral de circumscripție separat. Undeva sunt circa 50 de mii de lei pentru activitatea unui birou electoral. Buletine de vot care vor trebui expediate mai devreme alegătorilor și va fi o tranșă tipărită pentru cei care vor solicita votul prin corespondență este în jur de 1 milion 700 de mii de lei și marea parte a bugetului o ia acoperirea costurilor pentru expedierea corespondenței. Aici vorbim de circa 8 milioane de lei. Per total, cheltuielile arată în jur de 12-13 milioane de lei pentru patru secții de votare. Noi am luat o medie și am făcut calculul doar pentru SUA și Canada”.
Precizăm că, PAS intenționează să extindă pilotarea votului prin corespondenţă. Cel puţin asta prevede amendamentul propus săptămâna trecută de şase deputaţi ai partidului de guvernământ, la proiectul de lege, aprobat deja în prima lectură de Parlament.
Deși inițial, la următoarele alegeri prezidenţiale urmau să voteze prin poştă doar moldovenii din SUA și Canada, țări foarte mari, acum sunt propuse adiţional Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, cu teritorii mult mai mici. Prevederea se conține într-un amendament la proiectul privind votul prin corespondență și va fi examinată la ședința din 18 aprilie a Parlamentului. În argumentele invocate de autori se menționează propunerile ce ar fi fost făcute în cadrul rundelor de consultări, dar și posibilitățile de ordin logistic, financiar, legal și diplomatic. Amintim că actul normativ a fost înregistrat de deputații PAS, după ce șeful statului a declarat că procesul trebuie grăbit, astfel încât la următoarele alegeri prezidențiale această formulă de vot să poată fi aplicată în unele țări.
Pilotarea urma să fie efectuată iniţial în Canada și Statele Unite. Opoziția parlamentară a criticat decizia, menționând că astfel sunt discriminați moldovenii din alte state, în plus, este pus în pericol secretul votului. De asemenea și Asociația Promo-LEX și-a expus
opinia referitor la proiectul de lege.
Potrivit lor, votul prin corespondență ar trebui să asigure dreptul la alegere tuturor cetățenilor Moldovei, indiferent de locul unde se află. În reacție, deputatul PAS, Radu Marian a declarat că cei care critică votul prin corespondență arată că se tem de votul cetățenilor din diasporă.